IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИР: Ръстът на БВП за първото тримесечие ще бъде 0,5-1%

Основните отрасли на икономиката през второто тримесечие на 2011 г. ще имат положителен растеж, сочат прогнозите на Центъра за икономическо развитие

13:43 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР: Ръстът на БВП за първото тримесечие ще бъде 0,5-1%

Икономиката на страната от началото на годината бавно и мъчително излиза от кризата, съобщи председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски при представянето на доклада на центъра за първото тримесечие на 2011 г.

Прогнозите на ЦИР са ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на 2011 г. да бъде между 0,5 и 1%.
 
През отчетния период спадът в някои отрасли на икономиката ще продължи на годишна база, като очакванията са едва през второто тримесечие основните икономически отрасли на страната да започнат да отбелязват нарастване на годишна база, отбелязват икономистите.

Общият ръст на БВП за годината се очаква да бъде около или над 2,5%, но да не надхвърли 3%. „Като се има предвид големия спад на БВП през 2009 г. и съвсем минималния ръст през миналата година (0,2%), този ръст от 3% съвсем не е висок“, отбеляза Прохаски.

При сектора „Строителство“ прогнозите са за спад през първото тримесечие на т.г., който обаче през вторите три месеца от годината вероятно ще бъде преодолян, така че може да се очаква постепенно нарастване на икономическите показатели.

В областта на промишлеността очакванията са за ръст през първите три месеца на година, който икономистите определят като най-високия секторен ръст, защото се планира той да надхвърли 3% за отчетния период.

Не е ясно дали за първите три месеца от годината ще бъде отбелязан ръст в областта на селското стопанство, но според икономистите за второто тримесечие и за цялата година отрасълът се очаква да отчете положителни резултати.

В трите сектора „Финанси, кредити и застраховане“, които в доклада на ЦИР се наблюдават заедно, икономистите очакват ръст и през тази година, като според тях нарастването ще бъде по-голямо от миналата година. Това са единствените сектори, които за последните две години не отчетоха спад.

При сектор „Търговия, транспорт и хотелиерство“ вероятно ще има спад на годишна база за първото тримесечие, като през вторите три месеца се планира обръщане на тенденцията в положителна посока. По думите на Прохаски „най-проблемна е търговията и по-точно, търговията на дребно, която дърпа надолу резултатите  на целия сектор“.

Секторът „Държавно управление, образование, здравеопазване и др. услуги“, според разчетните на ЦИР, се очаква през първото тримесечие също да отбележи спад на годишна база, който през следващия отчетен период се очаква да бъде преодолян.

Прохаски обобщи, че очакваният растеж в различните сектори на икономиката има за изходна база ниските резултати от 2010 г., затова „усещането за криза у гражданите и бизнеса ще продължи и през тази година“.

„Едва през следващата година ще бъдат създадени обективни условия за увеличение на работната заплати в повечето фирми“, предполага председателят на ЦИР.

През тази година за разлика от предходните две се очаква лек ръст и на преките чуждестранни инвестиции. Изходната база за миналата година обаче е много ниска, припомни Прохаски.

„Много проблемно се развива и крайното потребление“, отбеляза Прохаски. Според него то ще отбележи някакъв ръст по веригата едва през второто тримесечие на годината.

Инфлацията за периода януари-март е 2,4%, като очакванията на ЦИР са за цялата 2011 г. да не надхвърли 5%. Възможни са и международни фактори, които биха могли да повлияят на нейното повишаване, допълни Прохаски.

Нивото, на което ще се задържи безработицата през тази година, според икономистите, ще бъде около 9% .

На въпрос на Investor.bg кои отрасли се очаква да имат най-висок ръст и кои най-нисък, председателят на ЦИР посочи, че по всяка вероятност най-висок ръст ще отбележи промишлеността, главно поради ръста на износа и очакваното, макар и слабо, оживление на вътрешния пазар.

„Второ и трето място по всяка вероятност ще си делят селското стопанство и строителството, а последните места от "класацията" ще заемат транспортът и особено търговията, защото за да има ръст в търговията, е необходим ръст на вътрешното потребление, а той се основава на повишение на доходите“, заключи Георги Прохаски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още