IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген през тази година

Комисия към Европарламента гласува доклада, който трябва да бъде окончателно одобрен в пленарната зала в началото на юни

19:12 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген през тази година

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент гласува по доклад, според който България и Румъния са изпълнили критериите и трябва да бъдат приети в Шенген.

Годината 2011 остава като пожелателен срок за влизането на двете държави в Шенгенското пространство, след като мнозинството евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласуваха против предложението годината да не бъде упоменавана.

Не беше прието и друго предложение на трима евродепутати от групата на либералите - влизането ни в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията.

Комисията подкрепи с голямо мнозинство доклада - така, както беше предложен от португалския евродепутат от Европейската народна партия Карлуш Коельо, със заключението, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към Шенгенското пространство.

За България има и препоръка да изготви специален план за справяне с евентуален ръст на имигрантския натиск по границите с Гърция и Турция.

Докладът на Карлуш Коельо трябва да бъде окончателно одобрен в пленарната зала на Европейския парламент в началото на юни.

(БНР)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още