IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ предвижда да излезе на печалба до 2014 г.

Планира се приватизация на товарните превози и подобряване на инфраструктурата на БДЖ

15:21 | 04.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
БДЖ предвижда да излезе на печалба до 2014 г.

Програмата за реформи в БДЖ предвижда до 2014 г. дружеството да излезе на печалба, каза днес председателят на Съвета на директорите на компанията Владимир Владимиров по време на обсъждане на плана за преструктуриране и финансово стабилизиране на БДЖ, съобщи БТА. 

В резултат от реформите, започнали миналата година, загубите в Холдинг "БДЖ" са намалели от 69 млн. на 47 млн. лв. през 2010 г.

Планът за преструктуриране предвижда оптимизирането на всички дейности в дъщерните фирми на холдинга, намаляване на разходите и увеличаване на приходите. През миналата година са реализирани над седемдесет мерки, свързани с оптимизирането на всички процеси и намаляването на разходите.

"Ще продължим оптимизирането на личния състав, започнато миналата година, в резултат на което производителността на труда се е повишила с 12 процента", посочи Владимиров. Той допълни, че социалната функция на БДЖ е да предоставя услуги на гражданите, но не и да поддържа заетост. "В това отношение залагаме на принципа по-малко служители, но с по-високи заплати".

Планира се приватизация на товарните превози и подобряване на инфраструктурата на БДЖ, каза още Владимиров, беза да дава засега повече подробности.

Специален туристически влак ще премине по ж.п. линията Левски-Ловеч-Троян утре (5 май), стана ясно днес. Той ще се тегли от нововъзстановен за движение със собствена сила парен локомотив от музейната колекция "Железопътно наследство" на БДЖ, съхраняван в Локомотивно депо - Горна Оряховица. Това разказаха за БТА от ръководството на гарата в Ловеч.

Влакът е съставен от най-луксозните лични вагони от бившия "царски влак" на членовете на последното българско монархическо семейство.

Възстановяването на локомотива е приключило с успешната приемателна пътна проба на 30 април. Практически първото му атракционно пътуване ще бъде това до Троян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
CGY
преди 12 години
"Планира се приватизация на товарните превози..." Това, ако е така, то е огромна глупост! При желание и положени усилия тази дейност спокойно може да е доста печеливша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още