IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1,2 млн. души, които гледат деца, едва 68% ходят и на работа

Изследване на НСИ доказва необходимостта от въвеждане на гъвкаво работно време

13:50 | 10.05.11 г.
 От 1,2 млн. души, които гледат деца, едва 68% ходят и на работа

Гъвкавостта на работното време е от голямо значение за съвместяването на трудовия и семейния живот. Това са изводите от изследване на Националния статистически институт, направено през 2010 г.

Малко над 1,2 млн. българи са отглеждали през миналата година малолетните си деца. От тях 858 хил. души са успявали да съвместят трудовите си ангажименти със семейните, което съставлява 68% от хората с деца в страната, сочи изследването.

Преобладаващата част от заетите, които се грижат за близките си, работят с фиксирано работно време, определено от техните работодатели и само 8,9% са извоювали гъвкава форма, сочи изследването.

Близо 25% от заетите пък успяват да дадат децата си на ясли, градини или да ползват детегледачки. Липсата на средства се сочи като една от основните причини за сравнително ниския процент сред родителите.

Една четвърт от анкетираните родители, които гледат децата си вкъщи, са готови да започнат работа, но в случай, че им се предостави подходящо гъвкаво време от работодателите.

Хората, които се грижат за възрастни или болни роднини, също са посочили, че биха съвместявали с работата си, стига да се предоставят подобни схеми.

През 2010 г. над 400 хил. българи са посочили, че полагат грижи за болни и възрастни роднини, като половината от тях успяват да съвместяват задълженията си с постоянна работа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още