IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха хранилище за сухо съхранение на ядрени отпадъци в АЕЦ Козлодуй

Съоръжението дава възможност за съхраняване на отработеното ядрено гориво за 50 години

15:41 | 12.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът Бойко Борисов, икономическият министър Трайчо Трайков и изпълнителния директор на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&rdquo; Костадин Димитров (отляво надясно) прерязаха лентата на&nbsp; хранилището. Снимка: БТА</p>

Премиерът Бойко Борисов, икономическият министър Трайчо Трайков и изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Костадин Димитров (отляво надясно) прерязаха лентата на  хранилището. Снимка: БТА

Хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво беше открито днес на площадката на АЕЦ Козлодуй. Проектът  е на стойност 70,5 млн. евро е и финансиран от Международния фонд “Козлодуй”, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Хранилището за сухо съхранение на отработеното ядрено гориво ни дава допълнителна възможност за съхранение на горивото и е алтернатива на извозването му. Така можем да прилагаме гъвкави решения съобразно пазарната конюнктура“, каза при откриването министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По неговите думи, хранилището дава възможност за съхраняване на горивото за 50 години, докато бъде намерено окончателно решение за съхраняване на ядрени отпадъци или технологични варианти за тяхната преработка. Хранилището е проектирано по начин, който позволява в бъдеще капацитетът му да бъде увеличен. Според министър Трайков, бъдещото разширение на съоръжението ще бъде реализирано по икономически най-ефективния начин.

Технологията за сухо съхраняване е един от най-съвременните и утвърдени методи в световната практика за управление на отработено ядрено гориво. С нея се осигурява дългосрочно безопасно съхраняване за период не по-малко от 50 години при спазване на всички международни изисквания в тази област.

Хранилището за отработено ядрено гориво е изградено в съответствие с Националната стратегия за безопасно управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци.

Очаква се до средата на 2012 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да издаде лиценз за експлоатация на хранилището за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Защото (особено с думите за разширение на хранилището) следва да приемаме чужд *** (с нашите продажни политици).*** да обясниш на Германия колко е готино и изгодно да си съхраняват ядрен *** на своя територия.Досега сделките за атомно гориво бяха доставка + приемане на отпадъка обратно ИЗВЪН България! Това е приемливо, да ни правят бунище - НЕ Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Защо така мислиш? Доколкото ми е известно, преработването на отработеното гориво връща в работа количества делимо в-во, за чийто добив от руда ще се изгуби много повече - ще рече, това е не само опасно, ами и икономически изгодно, ако се замислиш. Баланс му е майката, да не преиграваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Това значи била тайната цел - България да стане ЯДРЕНОТО БУНИЩЕ на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още