IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Можем да продължим и без „Атака“

„Сделка с "Атака" не е имало, няма и да има“, каза депутатът Анастас Анастасов от името на ГЕРБ

11:05 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
ГЕРБ: Можем да продължим и без „Атака“

Ако за "Атака" е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират с демократичните принципи и политическа толерантност, ние ще продължим сами, заяви заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ във връзка с инцидента пред джамията "Баня Башъ" в София миналата седмица.

ГЕРБ не е била в коалиционен съюз с "Атака" и нямаме подписано коалиционно споразумение между двете партии, напомни Анастасов.

"Атака" досега подкрепя политиките ни, но ГЕРБ няма да позволи да бъдем ползвани за параван в предизборната кампания, подчерта той.

„Сделка с "Атака" не е имало, няма и да има“, каза Анастасов и посочи, че ГЕРБ не са подкрепили исканията за признаване на арменския геноцид и спирането на новините на турски език.

Според ГЕРБ всички партии търсят „евтин политически ефект“ от този инцидент, за всички обаче е ясно, че ДПС и "Атака" се опитват да втвърдят и мобилизират избирателите си за предстоящите избори.

За ДПС е естествено, че няма да изпусне тази топка - напротив ще я отиграе, и то политикански, коментира Анастасов. По думите му, "БСП и сините също (няма да изпуснат тази топка) - защото съзряха в инцидента възможност да „излъскат“ западналия си рейтинг пред изчезващия си електорат".

От ГЕРБ призоваха БСП „да забравят за малко спортната си неприязън и ако наистина апелират за етнически мир, да не палят искрите на войната, обвинявайки другите за вина, която трябва да е споделена“.

Анастасов се обърна и към Синята коалиция, „да спре с менторството и опитите за нагаждане на политически сметки и да не правят евтина и спекулативна политика, защото именно те били ползвали ДПС, за да спасят властта си“.

Анастасов от друга страна отбеляза , че ГЕРБ винаги са били „благодарни за подкрепата на "Атака" и заедно са печелили битки в името на една по-добра България, били са заедно и срещу „синия“, и срещу „червения“ популизъм“.

"Но този път мисля, че преминахте границата. Вашият път, по който тръгнахте от Батак, не е нашият, и ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своята посока", обърна се към "Атака" депутатът от управляващата партия. „Уверени сме, че никоя власт не е по-ценна от властта на мира“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Rumyana88
преди 11 години
Вярно ли е,че един напазаруван депутат струва 17000лв./месечно?Вярно ли е,че субсидията на герб е 17млн./годишно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още