IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от българите отбелязват спад в стандарта си на живот

Въпреки проблемите българите са оптимисти за бъдещето, като 40% очакват стандартът им да се повиши през следващата година, сочи проучване на НЦИОМ

13:17 | 31.05.11 г.
Две трети от българите отбелязват спад в стандарта си на живот

Две трети от българите твърдят, че през последната година стандартът им на живот се е влошил, показва национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), предаде БТА.

Анкетирането е извършено в периода от 12 до 19 май т.г. сред хиляда души. На въпроса дали живеят добре положително са отговорили 40 българи, или едва 4 на сто от запитаните.

Близо 63 процента от запитаните са срещали затруднения при плащане на битови сметки за електричество или парно отопление, а 58 на сто са се ограничавали в покупките на стоки от първа необходимост, показва още изследването.

Почти половината от анкетираните не са си позволили почивки през миналата година, а 40 на сто са отворили, че отлагат планиран ремонт на жилището си.

Проблеми с погасяването на заемите си са имали 22 процента от запитаните, а други 19% са обяснили, че на този етап се отказват от покупка на нова кола.

Временно без работа през изследвания период са останали 16 процента от българите, а 15% са безработни повече от 6 месеца. Две трети от безработните се определят като трайно безработни.

Въпреки проблемите българите са оптимисти за бъдещето, като 40 процента от запитаните очакват стандартът им да се повиши през следващата година. Песимисти в това отношение са само 20% от хората.

Половината от анкетираните виждат изхода от кризата след няколко години, а една пета от българите казват, че никога няма да излезем от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Има стандартни начини за покачване стандарта на живот, като напр. производство на high-tech продукти с висока принадена стойност, обаче тук в BG това се оказва много сложно, даже за разбиране. Може би е трудно и за реализация. Не само материалът не е от първа хубост, но ще пробва първо всички възможни начини за провал преди да разбере какво трябва да прави. Каквито и методики да се разработват, каквито и комисионни и лихви да се начисляват, няма как да се излъжат законите на физиката. Когато някой взема пари без да дава стойност това избива някъде другаде.И седнали да ми цитират стандарта в Москва ...а защо не кажат какъв процент от газта, която ни се продава е всъщност резултат на прекупваческа дейност. То и в Китай и в САЩ има новоизлюпени мултимилиардери, обаче не сме сред тях.Между другото може да си водим записки покрай Русия -имат напр. няколко канала, които се занимават денонощно само с икономика ...за разлика от нашите телевизии, които ни занимават с разни селски псевдозвезди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още