IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължава се срокът за прием на проекти в лозарството

Над 22 млн. евро е ресурсът, заделен за преструктуриране, застраховане и промоция на вино в трети страни, съобщиха от Изпълнителната агенция за лозата и виното

10:28 | 01.06.11 г.
Удължава се срокът за прием на проекти в лозарството

С един месец до първи юли 2011 г. се удължава срокът за кандидатстване по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, съобщиха от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Общият ресурс за тази стопанска година надхвърля 22 млн. евро и се разпределя за проекти по преструктуриране на лозовите масиви, за застраховане на реколтата и за промоционални програми на българско вино в страни извън Европейския съюз, припомниха експерти.

Първоначалният срок за прием на проекти беше от първи април до първи юни, но поради наличие на остатъчен ресурс със заповед на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ срокът се удължава до първи юли, поясниха от агенцията по лозата и виното.

Разпределението на безвъзмездната помощ за стопанската 2009-2010 г. е над 37,6 млн. лв. за презасаждане или преместване на винените сортове лозя. Други 3,9 млн. лв. се заделят за застраховане на реколтата.

При миналогодишния прием 141 кандидати са подали единни заявления за подпомагане, като 79 от тях са представили проекти по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” и 59 по мярка „Застраховане на реколта”.

По мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” са сключени 42 договора на обща стойност 22,29 млн. лв. По мярка „Застраховане на реколта” са заявени 1,25 млн. лв., като до този момент са изплатени близо 665 хил. лв., сочи справката на фонд „Земеделие“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още