IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психозата около германската бактерия блокира износа на български зеленчуци

Цените на краставиците паднаха наполовина, коментират производителите

12:01 | 06.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Психозата около германската бактерия блокира износа на български зеленчуци

Продажбите на български зеленчуци в ЕС са блокирани заради продължаващите страхове на европейците след избухналата в Германия зараза с нов щам на бактерията ешерихия коли. Преди седмица е бил изпратен последният камион с продукция за Европа, а сега всички зеленчуци остават за българския пазар, заяви за Investor.bg Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Производителите допълнително са затруднени от решението на Русия да спре вноса на произведени в ЕС зеленчуци. Това „задръсти” с продукция европейския пазар, обясни Димитров. 

Той посочи, че в сравнение с периода преди заразата в Германия цените на едро на краставиците са паднали наполовина. В края на май зеленчукът се е търгувал на едро на цени 0,80 – 1 лв./кг, а сега средната цена е 0,40 – 0,50 лв./кг., като някои производители обявяват дори цена 0,20 ст./кг, например на борсата в пловдивското село Първенец, допълни Димитров.

Той посочи, че миналата година по същото време средно краставиците са се продавали за 1 – 1,10 лв./кг.

„Всички производители имат тонове нереализирана продукция. Все пак очаквам потребителите да се успокоят и търговията да се нормализира”, прогнозира изпълнителният директор на БАПОП. 

Преди дни производители от Първомай коментираха, че само за Чехия, Румъния и Гърция годишно от оранжерията там се изнасят 1500 тона краставици, а технологията на производството е такава, че няма как зеленчукът да бъде заразен. 

При проверките на германските власти стана ясно, че заразата, заради която починаха 22 души, не е тръгнала от испански краставици, както се предполагаше първоначално. Сега за най-вероятен източник се сочат бобени кълнове с произход Северна Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
дан_димитров
преди 12 години
Колега от работа - агроном по образование ми сподели, че тази бактерия живее само в топлокръвни същества. не може да се развива в зеленчуци. единствено може да попадне по кората, както всяка друга мръсотия, прах, екскременти от животни и тн. Струва ми се, че това е поредната инсинуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Има но е минимално. Особено като се вземе в предвид потенциала.Хубавото е, че в последно време все повече почва да се цени биологичното производство, а не масовия евтин зеленчук без вкус, който все още залива пазара.По времето на Тато е имало години със селскостопански износ по 2-ро направление(западна Европа) за на 1$ млрд. Рекорда е от износ на ягоди за над 400$ млн една от годините. Имаше голям износ на десертно грозде, ябълки, праскови, кайсии, череши и разбира се домати и краставици.Сегашния износ е много малък, а би могъл да е 5 до 10 пъти в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
За първи път разбирам , че в България се произвеждали и зеленчуци с търговска цел.Интересно , това е действително хубава новина, след като родните ни политици преди години подариха нашия пазар на съседите ни и унищожиха почти напълно селскостопанското производство и това на зеленчуците в частност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още