IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще допусне зеленчуци от ЕС, когато получи данни за източника на инфекцията

Факторите за предаването на заразата, контрол върху разпространението й и пресичане на ръста на броя заболели хора са останалите руски условия

10:06 | 03.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Русия ще допусне на пазара си зеленчуци, произведени в държавите членки на Европейския съюз, само след като ЕС предостави данни за източника на инфекцията, механизма на предаването й и географското локализиране, заяви ръководителят на Роспотребнадзор Генадий Онишченко.

„Условията, при които ще бъде свалена забраната, са: установяване на причинителя на инфекциозното заболяване и причината за заразяването, факторите за предаването му (хранителни продукти, вода и т. н.), както и поемане под контрол на стомашно-чревната инфекция и пресичане на увеличаването на броя на заболелите“, каза Онишченко.

По думите му Русия очаква официално потвърждение от компетентните власти на национално или европейско ниво за изпълняването на тези условия.

Европейската комисия поиска вчера от Русия да отмени забраната за внос на зеленчуци от ЕС, въведена заради разпространяващото се там заразяване с Escherichia colli.

По думите на говорителя на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич „това е естествена защитна мярка“.

„Никой не иска да боледува. Това е много сериозен прецедент и естествено, че всяка държава ще защитава своя пазар, за да не получава подобни „подаръци“, каза Лукашевич. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още