IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават на университетите право на франчайзинг

С промени в Закона за висшето образование се предвижда българските висши училища да се сдружават със сродни учебни заведения в чужбина

15:41 | 07.06.11 г.
Дават на университетите право на франчайзинг

До септември трябва да са готови промените в Закона за висшето образование (ЗВО), съобщи премиерът Бойко Борисов при общественото обсъждане на предложенията, проведено днес с ректорите на висшите училища в страната, съобщи Dnes.bg.

С промените се дава правото на всяко висшe училище самò да признава документите за предходното образование на кандидат-студентите при техния прием. При съмнения за фалшифицирани документи университетът ще може да сверява информацията с Националния център за акредитация.

С предлаганите законови изменения се предвижда университетите да получават правото да се сдружават с образователни институции на територията на страната и в чужбина. „Това е така нареченото право на франчайзинг“, обясни министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„След като в България може да има чужди филиали и факултети, защо да не направят това и наши университети“, разясни министърът.

„Франчайзингът дори образователен, по същество е търговска операция и е добре да е ясно каква е процедурата, която следва едно такова сдружаване“, коментира депутатът Валентина Богданова, член на образователната комисия.

Законопроектът предвижда също и премахваме на ограниченията в платеното обучение при магистърската степен.
Доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, заяви, че трябва да се помисли повече по формулата "парите да следват студента".

Вицепремиерът Симеон Дянков одобри предложенията за законовите промени, защото "ще позволят да осигурим по-квалифицирана работна ръка и ще привлече чуждестранни студенти".

Ректорите на държавни и частни университети, участвали в кръглата маса, също одобриха промените.

„Искаме поправките в ЗВО да влязат бързо, за да хванем новата учебна година, а министърът на образованието Сергей Игнатов има политически ангажимент през септември да предложи новия закон.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в дискусията, посветена на поправките в закона за висшето образование.

На общественото обсъждане присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков, образователният министър Сергей Игнатов, ректорите на всички висши училища в страната и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание.

„В момента проектът за промени в ЗВО е готов да бъде внесен в Министерския съвет“, обяви министър Сергей Игнатов. Той представи новите моменти в него. Министър Игнатов заяви, че до края на юни очаква още промени в текстовете на закона, следствие на широката дискусия по промените на ЗВО, която тепърва започва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още