IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заловиха организирана група, източила над 20 млн. лв. ДДС

26 данъчни служители са заподозрени за съучастие

14:19 | 15.06.11 г.
Заловиха организирана група, източила над 20 млн. лв. ДДС

Организирана група, занимавала се с данъчни злоупотреби, включително източване на ДДС, разкри съвместна акция на Министерство на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП) под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщиха от приходното ведомство.

По първоначални оценки щетите на държавния бюджет, нанесени в последните 2 години, надхвърлят 20 млн. лв.

От НАП подозират в съучастие на организираната група 26 служители, по-голямата част от тях инспектори и ръководители на екипи от териториалната дирекция на агенцията в София. Техните служебни и лични компютри са иззети, издирват се документи и доказателства, свързващи данъчните служители с организираната група.

„Ако такива данни бъдат събрани, случаите ще бъдат веднага предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност“, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Преди по-малко от две седмици беше сменен директорът на НАП в столицата, а няколко дни по-късно последваха кадрови промени в ръководството на данъчната структура, като целият екип, отговорен за контрола и противодействието на измамите, беше освободен от длъжност.

Подготовката на операцията „Недосегаемите” е продължила близо 6 месеца. Основната част от анализите и наблюдението на данъчното поведение на групата е извършена от експерти на НАП, поясняват от приходното ведомство.

По-голямата част от данъчните злоупотреби, извършвани от групата, са били с ДДС. Организаторите на схемите са генерирали фиктивни доставки с висока стойност, за да „стопяват” дължимия данък върху добавената стойност на трети лица. Фактурирали са консултантски, маркетингови и рекламни услуги, които никога не са били извършвани, но техните контрагенти са намалявали дължимия ДДС по фиктивните доставки. От НАП посочват, че редом с ДДС измамите, групата е създавала и използвала документи с невярно съдържание и фактури.

„Кадровите промени, които направихме в София, е трябвало да бъдат направени. Ако се докаже, че всички тези 26 служители са били съучастници в източване на бюджета, значи имаме генерален проблем“, каза Стефанов. Той започва поредица от посещения във всички дирекции на НАП в страната. На срещите ще бъдат коментирани проблемите и възможните подобрения в контролната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още