IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От левицата предупреждават за "чиста далавера" с приватизацията

От забранителния списък за приватизация искат да извадят четири атрактивни предприятия, смятат депутати от "Коалиция за България"

14:34 | 20.06.11 г. 1
От левицата предупреждават за "чиста далавера" с приватизацията

Подготвя се чиста далавера с приватизацията на изключително атрактивни държавни имоти, алармираха днес в Пловдив депутатите от Коалиция за България Захари Георгиев и бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Народният представител от ГЕРБ Валентин Николов е внесъл в парламента преди дни предложение за изменение и допълнение на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. С тази инициатива от забранителния списък за раздържавяване се предлага да бъдат извадени четири предприятия – агенция „АДИС” ЕООД, „Аудиовидео Орфей” ЕАД, „Български пощи” ЕАД и „Военно издателство” ЕООД.

„АДИС” е собственик на всички апартаменти, гаражи, търговски обекти на дипломатите в България, както и жилищата на народните представители – общо 630 апартамента на атрактивни места, както и почивни станции на морето и в планината – общо повече от 20 имота. Гаражите са с площ колкото апартаментите”, поясни Захари Георгиев.

Според него е въпрос не на сложни изчисления, а на проста аритметика да се види дали държавата трябва да се лишава от АДИС. Той смята, че при една такава продажба наемите ще се увеличат в пъти и разходите на държавата по поддръжката също ще скочат чувствително.

Червените депутати се обявяват категорично и срещу приватизацията на предприятието Български пощи. Петър Мутафчиев е на мнение, че тази фирма трябва най-напред да се преструктурира, като се създадат няколко нови предприятия, обособени според дейността, след което да се създадат смесени дружества на основата на публично-частно партньорство.

Държавата трябва да има мажоритарен дял в тези предприятия. „За да запази държавата пакета си, е необходимо да има Закон за публично-частното партньорство, а не както сега – тези дружества да се създават според изискванията на Търговския закон”, заяви Мутафчиев.

Ако не се подходи по този начин към раздържавяването на Български пощи, бившият транспортен министър прогнозира сериозни социални катаклизми заради лишаването на много селища от необходими социални услуги и заради вливането на съкратените в армията на безработните. Най-вероятно ще поскъпнат чувствително и пощенските услуги, както стана след раздържавяването на БТК, посочи Мутафчиев.

По предложението за изваждането на тези фирми от забранителния списък за приватизация трябва да се организира широк дебат, смятат социалистите. Ако инициативата за тези законодателни промени и изваждането на четирите предприятия от забранителния списък бъде одобрено от парламента, възможно е още до края на годината те да бъдат обявени за продажба, прогнозира Захари Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stasi666
преди 12 години
крадеца крещи дръжте крадеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още