IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията надула сделката за ЕРП-тата до 2 млрд. лв.

Продажбата на държавния дял в трите дружества ще е полезно за контрола върху тях, смята министърът на икономиката Трайчо Трайков

10:51 | 24.06.11 г. 3
Инфлацията надула сделката за ЕРП-тата до 2 млрд. лв.

„От продажбата на трите електроразпределителни дружества държавата е взела над 1,3 млрд. лева, а с преизчисляване на тази сума с инфлацията, стойността на сделката е над 2 млрд. лева“. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол днес, съобщи БТА.

На въпрос на народния представител от "Атака" Любомир Владимиров какви са намеренията на държавата с предстоящата продажба на остатъчния дял от 33% в електроразпределителните дружества, Трайков обясни, че тя ще позволи на българските пенсионни фондове да си купят акции от тях. Освен това „парите от продажбата ще влязат в държавния бюджет и част от тях ще се използват и за социални нужди, ще бъде съживена и фондовата борса“, добави министърът.

Владимиров опонира с тезата, че тези дружества са генератор на пари за пенсионните фондове на чужди държави. Той допълни, че партия "Атака" ще се обяви за разваляне на приватизационните договори за тези дружества.

Министър Трайков посочи, че "като станат публични, дружествата ще бъдат контролирани по-лесно и от държавата, и от обществото“.

С приватизацията на трите електроразпределителни дружества преди няколко години държавата загуби реален контрол върху тях, сподели Трайков. Според него правителството участва със свои представители в управителните съвети, но не може да влияе върху вземането на управленски решения.

Дейността на ЕРП-тата се контролира от ДКЕВР, включително нормата им на печалба (цената на продажба на електроенергията, размера на инвестициите и другите разходи).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Да ако ДКЕВР е нормален регулатор може да им каже и каква паста за зъби да ползват. Обаче с тази корупция и с *** като Семерджиев ....Да не говорим, че ДЕКЕВР се ръководи по политически подбуди. Очаквам да намалят цените преди изборите (0,5% разибира се) и после да ги качат с 10%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
Трайчо Трайков е по добре да си трае защото почва да бълва по-големи глупости дори и от ненадминатия в това отношение Дянков . Някой би ли ми обяснил как продажбата на ЕРП-тата ще доведе до повече контрол - НАПРОТИВ ЧАСТНИКЪТ ЩЕ ПРАВИ КАКВОТО СИ ПОИСКА за сметка на потребителя . *** държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
"държавата загуби реален контрол върху тях" ли?ДКЕВР може да ги направи сами да си говорят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още