IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Електроенергийна борса може да има в края на 2012 година

Само 30% от електроенергийния пазар в България е либерализиран

16:27 | 24.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР: Електроенергийна борса може да има в края на 2012 година

Електроенергийна борса у нас може да заработи в края на 2012 г. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg Евгения Харитонова от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Наскоро Виктория Поповска, ръководител „Електроенергиен пазар“ в „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО), даде малко по-оптимистична прогноза за стартирането на електроенергийната борса – че това би могло да стане при определени обстоятелства и в средата на следващата година.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в началото на годината обеща, че борсата ще заработи до края на тази година.

В средата на тази година започват обаче тестово да се прилагат борсови правила за търговия с електроенергия, каза Харитонова. По думите й ДКЕВР има интерес у нас да съществува реално функционираща електроенергийна борса и затова подготовката за стартирането й трябва да е добра.

Беше посочено, че междувременно е необходимо да се разшири либерализацията на пазара на ток у нас, за да може, след като заработи борсата, да има повече участници в нея, защото от това зависят ликвидността и стабилността й.

В момента ДКЕВР е лицензирала 90 търговци на ток, но само 31 от тях са активни. И сега беше посочено, че по всяка вероятност организатор на електроенергийната борса ще бъде ЕСО.

По този повод Сержо Жеков от „Обединени енергийни търговци“ ООД посочи, че, за да е организатор на борсата, ЕСО трябва да е напълно независим, т. е. да излезе от Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ). За целта трябва капиталът и активите на ЕСО, включително електропреносната мрежа, които са собственост на НЕК, да се прехвърлят към ЕСО.

Жеков посочи, че има два варианта за уреждане на собствеността на електроенергийната борса. Единият е ЕСО да притежава 100% от капитала на борсата, като впоследствие е възможно при преструктуриране част от собствеността да придобият и търговци и производители на ток. Вторият вариант е още при създаването на електроенергийната борса в собствеността й да се включи не само ЕСО, а и част от участниците на борсата.

Жеков допълни, че още не е ясно как точно ще се финансира електроенергийната борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още