IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартирането на електроенергийна борса се отлага поне за средата на 2012 г.

До есента ще стартира търгът за избор на организатор на клиринговата къща на електроенергийната борса

15:28 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стартирането на електроенергийна борса се отлага поне за средата на 2012 г.

Стартирането на работата на бъдещата електроенергийна борса у нас ще стане най-рано в средата на 2012 г., каза за Investor.bg Виктория Поповска, ръководител „Електроенергиен пазар“ в „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО). В началото на годината министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че дългоочакваната борса, обещана още от предишното правителство, ще заработи до края на тази година. Вече стана ясно, че това няма да стане.

Поповска обясни, че оператор на електроенергийната борса ще бъде ЕСО – какъвто беше и основният вариант, лансиран досега от държавата. Също както се очакваше, борсата ще започне да функционира само като спот пазар, на който се извършват само сделки от днес за утре. След известно време ще започне и осъществяването на сделки за покупка и продажба на електроенергия за същия ден, поне час напред. 

Към момента изобщо не се говори за внедряване на такава борсова платформа за търговия, позволяваща осъществяване на фючърсни сделки. А според енергийни експерти истинска либерализация на енергийния пазар не може да има без тази опция.

Като купувачи на електроенергия на енергийната борса се очертава да бъдат, поне първоначално, големи фирми. Според предвижданията на ЕСО, това ще са фирми например със сметки над 10 000 лева месечно. За търговците на електроенергия няма да има ограничения, тъй като те (ако не са и производители) ще закупуват енергия от различни централи, за да постигнат определена цена.   

По всяка вероятност до есента ще стартира търгът за избор на организатор (банка) на клиринговата къща на електроенергийната борса, каза още за Investor.bg Виктория Поповска. Изборът се очертава да е ясен до края на тази или началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още