IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има готовност да внася "мозъци" отвън

Обнародвани са измененията в наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в България

15:30 | 01.07.11 г. 6
България има готовност да внася "мозъци" отвън

Вече няма законови пречки България да приема на работа висококвалифицирани чужденци. Измененията в наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци са обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник".

С обнародването на наредбата правителството приключи с нормативните промени, необходими за въвеждането на европейската „синя карта“ в страната.

От пресцентъра на Агенцията по заетостта съобщиха за Investor.bg, че процедурата за издаване на „синя карта“ на чужденци може да стартира през следващата седмица, когато се очаква социалният министър Тотю Младенов да я утвърди.

Български работодател, който иска да назначи чужденец, първо трябва да се обърне към Агенцията по заетостта. Необходимо е да обоснове причините за търсенето на чуждия специалист или работник, както и да осигури заплащане, поне 1,5 пъти по-високо от средната работна заплата през последните 12 месеца, гласят промените в наредбата. След като агенцията разреши на работодателя да наеме чужденеца, служителят трябва да кандидатства за виза за дългосрочно пребиваване в България.

След пет години работа на територията на Европейския съюз (ЕС), две от които в една и съща страна (в случая България), чужденецът има право да кандидатства за статут на дългосрочно пребиваване и да пътува без виза на територията на ЕС.

Как се роди идеята за „синята карта“

В края на 2007 г. Европейската комисия съобщи, че обмисля еквивалент на американската „зелена карта“. Идеята на Брюксел беше да издава документа на висококвалифицирани професионалисти от държави извън ЕС, така че да се запълнят дефицитите на пазара на труда.

В следващите 20 години Европейският съюз ще изпитва остра нужда от около 20 милиона квлифицирани специалисти, главно технически кадри, сочат изчисления на Еврокомисията.

Данни за 2008 г. показват, че малко над 5% от висококвалифицираните емигранти от страните от Алжир, Тунис, Мароко, Либия и Мавритания ( т.нар. Магреб) се насочват към ЕС. Повече от половината от тях предпочитат да емигрират в САЩ и Канада. Близо 90% от нискоквалифицираните емигранти от Магреб обаче идват в Европа.

Сред висококвалифицираните специалисти в Европейския съюз чужденците са по-малко от 2%. Техният дял в Канада е повече от 7%, а в Австралия те съставляват близо 10%.

Реално дебатите за въвеждането на „синята карта“ започнаха в края на 2008 г., по времето на френското председателство. Държавите–членки на Общността се споразумяха въвеждането на документа да се случи до края на 2011 г., но директивата влезе в сила още от началото на тази година.

На идеята за „синя карта“ се противопостави Великобритания. Лондон държи да разработи собствени критерии за наемане на висококвалифицирани чужденци.

Европейската „синя карта“ се издава на имигранти с най-малко пет години трудов стаж в съответната сфера от икономиката, без значение дали имат или нямат висше образование. За издаването на документа има допълнителни условия – кандидатът да е получил предложение за работа в страната, където отива, и да му се дава заплата 1,5 пъти по-висока от средното брутно възнаграждение за дадената държава. Всякот отделно правителство може да прецени дали да вдигне прага за договореното възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
В бъдеще България няма да се различава много от голяма част от развитите страни - предстои "внос" на квалифицирани специалисти /лекари, инженери и т. н./ от Индия, Пакистан и т. н. Така че, процесът е необратим и неизбежен. Свиквайте ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Без това което предлагаш, трудно ще влезем в полезрението на някой "мозък " ! Не мозъци ами и неквалифицираната работна рака ще ни избягва без правосъдие! Каквито и да са ни законите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Ей, развеселихте ме. Особено но. 2Аз предлагам да внесем първо политици и съдии, пък другото може и от самосебе си да се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
shipito
преди 12 години
Мда, всъщност решението е лесно, изнасяме се от България и оставяме 240 те консултанта от пл. Народно събрание, да си внасят матрял какъвто им е удобен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
при това заплащане може само БОЛНИ мозъци да внасяме, останалите струват скъпо, по-скъпо от нашите дето избягаха и няма да е само мозъци ами и мед сестри а щом внасяме домати що да не внасяме и овчари ???.политици също... яко внасяне ще пада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
100% ще се наложи да внасяме "мозъци", докато нашите изтичат навън и докато престъпникът с картофоподобна глава, дето се води премиер, предлага на младите и способни Българи да стават овчари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още