IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите и румънците са сред европейците с най-високо мнение за евроинституциите

Преобладаващата част от жителите на ЕС не познават Хартата за основните човешки права, сочи проучване

14:00 | 07.07.11 г.
Българите и румънците са сред европейците с най-високо мнение за евроинституциите

Българите и румънците са сред гражданите в Европейския съюз (ЕС) с най-високо мнение за европейските институции. Това показва проучване, публикувано днес от Европейската комисия и изготвено от службата на европейския омбудсман, предаде БТА.

Гражданите на Малта и Словакия заявяват най-високо одобрение за работата на евроадминистрацията. За разлика от тях германците и британците демонстрират най-голямо разочарование.

Само в 11 европейски държави половината от гражданите заявяват, че биха искали да научат повече за ролята на европейския омбудсман. Всеки трети българин, участвал в анкетата, е отговорил, че "не е много заинтересован" от ролята на европейския омбудсман.

Най-любопитни по този въпрос са жителите на Кипър, Люксембург и Малта, докато най-незаинтересовани изглеждат гражданите на Словакия, Латвия и Дания.

Резултатите от проучването показват, че за европейците трите най-важни теми са правото на свободно движение и установяване на територията на ЕС, както и на получаването на качествени административни услуги.

Половината от анкетираните са отговорили, че правото на свободно движение за тях е най-важно, а една трета са определили като най-съществено доброто административно обслужване и възможността да подават жалби до омбудсмана.

Общо 85 процента от участвалите в допитването са заявили, че нямат достатъчно информация за Хартата за основните човешки права, като за 13 на сто от тях темата е непозната. За 42 на сто от анкетираните липсва достатъчно прозрачност в работата на европейските институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още