IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерът на МВР вече "пуска" големите длъжници да пътуват в ЕС

Разработена е нова програма, чрез която забраните за напускане на страната заради задължения са отменени автоматично още в началото на юни и големи длъжници нямат проблем да пътуват в ЕС

11:12 | 08.07.11 г. 2
Софтуерът на МВР вече "пуска" големите длъжници да пътуват в ЕС

Министерството на вътрешните работи (МВР) е отстранило проблема в автоматизираната система „Наложени мерки за административна принуда“, който пречеше да бъде отменена забраната за големите длъжници да напускат страната и да пътуват в рамките на Европейския съюз. Това съобщиха за Investоr.bg от пресслужбата на ведомството.

Между 15 май и 3 юни 2011 г. е било осъществено автоматизирано прекратяване на 42 468 наложени принудителни административни мерки – забрана за напускане на пределите на страната заради задължения, на основание чл. 75, т. 5 и т. 6, и чл. 76, т. 3 от Закона за българските лични документи. Текстовете бяха отменени от депутатите в сряда (6 юли), по силата на решение на Конституционния съд от март тази година, посочват от министерството.

Техническият проблем е отстранен с въвеждането на ново програмно приложение, разработено от Института по компютърни технологии, за да не се налага ръчното прекратяване на забраните от оператор, обясниха от пресслужбата на МВР.

Още в средата на април граничният контрол е получил указания да не взима предвид заповедите за забрана, наложени на основание чл. 75, т. 5 и т. 6, и чл. 76, т. 3 от закона за личните документи и да не спира лица с големи задължения на границата.

От пресцентъра на МВР посочват, че след пускането на системата не са получавали сигнали за проблеми при преминаване на граничните пунктове.

Investor.bg припомня, че в края на 2009 г. бяха приети изменения в Закона за българските лични документи, с които се въведе забраната за задгранични пътувания на длъжниците с необезпечени задължения в големи размери. В началото на тази година омбудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд (КС) за проблема с напускането на страната, тъй като съгласно европейска директива гражданите на държавите-членки на ЕС имат право на свободно движение в рамките на Общността.

В края на март Конституционният съд постанови, че измененията в нормативния акт са незаконосъобразни. В информационните системи на МВР обаче продължаваха да излизат заповеди за забрана за напускане на страната на длъжници.

Според пресслужбата на МВР след решението на КС тези заповеди не са били взимани под внимание от граничния контрол и на пунктовете са изпълнявани указанията на министерството да пропускат български граждани с необезпечени задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
просто си личи кои не е минавал през вътрешна шенгенска граница каквато се стремим да станем.... или ако си минавал колко пъти те провериха в софтуера ? май е само веднъж на първата външна и то в доста от случите без да те чекват в каъвто и да е софтуер щото все пак сме граждани на ес само поглежат личните карти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Ясно! Амнистия за крадците... После ще ни обясняват за нуждата на МВР от шпионски сателити, да ги издирват по Бахамите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още