IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия ще обсъжда нерешени въпроси между България и Турция

Стокообменът с България може да се удвои, предвиждат турски бизнесмени

14:20 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Комисия ще обсъжда нерешени въпроси между България и Турция

Проблемите на енергийното сътрудничество и редица въпроси, свързани с бизнеспроекти в пограничните райони между България и Турция, са част от темите, които ще бъдат разгледани на предстоящата съвместна българо-турска комисия в София. В дневния ред са включени още социални въпроси като обезщетяването на тракийските бежанци, уреждането на пенсиите на изселниците, както и бизнеспроекти като изграждането на язовир "Тунджа". Това беше посочено след днешната среща на президена Георги Първанов с турския му колега Абдуллах Гюл, който е на двудневно официално посещение в България, предаде БТА.

Президентите Първанов и Гюл са обсъдили също възможностите за енергийното сътрудничество и проекта „Набуко“ като общ проект, в който и двете страни имат важна роля, съобщи БТА.

Българският държавен глава е посочил необходимостта от ускоряване на работата по междусистемната газова връзка между България и Турция, допълвайки, че това е връзка, на която той гледа не само като на възможен байпас при кризи, но и с оглед на постоянни доставки, каквито България е договорила например с Азербайджан.

Стокообменът между България и Турция има потенциал да достигне 10 млрд. долара. Това каза председателят на Турско-българския бизнессъвет Ялчън Егемен пред участниците в бизнесфорум в София. Той допълни, че целта на Турция е през 2023 г. износът й да достигне 500 млрд. долара.

Егемен посочи, че за тази година стокообменът между двете страни се очаква да е около 4 млрд. долара. От агенцията за инвестиции информираха, че Турция е на 19-то място по вложения в България.

По данни на Българо-турската търговска индустриална камара през миналата година 816 хил. българи са посетили Турция, докато броят на турските граждани, посетили страната, е около 45 хиляди

Сред потенциалните сфери на сътрудничество между бизнеса на двете страни бяха откроени балнеотуризмът, жилищното строителство, селското стопанство, здравеопазването.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов информира по време на форума за намеренията на правителството да бъдат отделени през следващите години общо около 1 милиард евро за рисково заемно финансиране при преференциални условия, от които биха могли да се възползват и турски предприемачи. Средствата ще се набират от бюджета на България, еврофондовете и от частния сектор.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви в изказването си, че българският бизнес продължава да се нуждае от алтернативни трасета за енергоресурси и за по-голяма сигурност на доставките. В тази връзка той отбеляза необходимостта от ускоряване на реализацията на проекта за газопровода „Набуко“. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още