IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При предсрочно напускане на болниците пациентите ще плащат изцяло за лечението

Здравната каса няма да покрива разходите на здравните заведения при доброволен отказ от лечение, гласят нормативни промени

12:29 | 14.07.11 г.
При предсрочно напускане на болниците пациентите ще плащат изцяло за лечението

Здравната каса няма да плаща на болници по клинична пътека в случаите, когато пациентът е напуснал по свое желание преди края на лечението. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов, предаде БТА.

В тези случаи болницата ще има право да си потърси от пациента разходите, направени за лечението, обясни здравният министър по повод промените в наредбата, която регламентира финансовите взаимоотношения между здравната каса и лечебните заведения.

Промените в наредбата са направени заради няколко смъртни случая, настъпили след като пациентите са напуснали преждевременно и по собствено желание лечебното заведение, в което са били лекувани, обясни министър Константинов.

Смисълът на тези промени е пациентът да знае, че напускайки своеволно, поема сам рисковете за здравето си при последващи усложнения. Още повече, че лекарите не са го принудили, примерно от финансови съображения, да го стори, допълни Константинов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още