IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От "Топлофикация-София" напомнят, че старите задължения няма да се опрощават

От началото на годината досега дружеството е завело над 11 хил. граждански и изпълнителни дела за над 15 млн. лв.

15:46 | 15.07.11 г.
От "Топлофикация-София" напомнят, че старите задължения няма да се опрощават

"Топлофикация София" не е опростила, нито ще опрости каквото и да било задължение на клиент, без да се е произнесъл съдът, дори ако това е дълг от 10 години, съобщиха за БТА от дружеството.

От началото на годината досега дружеството е завело над 11 хиляди граждански и изпълнителни дела за над 15 млн. лв., като от тях над 1,3 млн. лв. вече са постъпили в касите на “Топлофикация”.

Общо по съдебни дела през първото шестмесечие на тази година са събрани 6,3 млн. лв. Дружеството има над 3 500 споразумения за разсрочване на плащане на дължимите суми, като от началото на 2011 г. досега техният брой е 1 447.

Съгласно счетоводното законодателство част от задълженията се обявяват като обезценка, но това не е отписване на вземанията на дружеството. За такива се смятат онези вземания, които са обект на кредитен риск. За миналата година тази статистика в отчета на "Топлофикация" е в размер на около 20 млн. лв., но 8 млн. лв. от некоректни клиенти вече са събрани.

Във финансовия отчет на дружеството за 2010 г. фигурира сумата от 120 млн. лв. съдебни и присъдени вземания от некоректни абонати към дружеството, вследствие на приключили 47 хил. граждански дела срещу длъжници и решения на съда в полза на компанията.

От „Топлофикация“ съобщават още, че хората не трябва да разчитат, че компанията няма да търси старите им задължения и междувременно да трупат допълнителни лихви. От дружеството съобщават още, че няма клиент, на който автоматично да са отписани задължения и да са опростени суми за топлинна енергия.

Към днешна дата 57% от всички абонати са без задължения към дружеството или имат до две неплатени сметки. Това е ръст на редовните платци с около 3% в сравнение с 2010 г. и над 5% в сравнение с 2009 г. 18% от клиентите на дружеството са некоректни с непогасени над 12 сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още