IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци не очакват бензинът и дизелът да поевтинеят в близко бъдеще

Нов мораториум върху цените на горивата не би бил добро решение, смята Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация

12:23 | 18.07.11 г. 5
Търговци не очакват бензинът и дизелът да поевтинеят в близко бъдеще

В началото на отпускарския сезон цените на бензина и дизела регистрираха драстично повишение. От събота литър от най-масовия бензин А 95 се продава средно за 2,53 лв., а дизеловото гориво се търгува по 2,51 лева. Промяна има и при пропан-бутана, който се продава по 1,25 лева за литър.

„Поскъпването беше предизвикано от увеличението на цената на нефта на международните пазари“, каза за Investor.bg Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация.

От началото на месеца бензинът регистрира с около 14 ст. увеличение в цените, а дизелът - с 12 ст. Поскъпването от началото на 2011 г. е със 17% при бензините и с 13% при дизеловото гориво.

„Не съм оптимистично настроен за цените на бензина и дизела в краткосрочен план“, каза още Кънев. „За да овладее поскъпването, Международната агенция по енергетика (МАЕ) освободи част от стратегическите си запаси. Ефектът върху пазара беше краткосрочен и затова в близко бъдеще не бих очаквал спад в цените на горивата“, обоснова се експертът.

Според Кънев нов мораториум върху цените на горивата в страната не би бил добро решение, защото „всяко вмешателство е контрапродуктивно“ и рано или късно има обратен ефект върху пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
my-SHOP
преди 12 години
Не е толкова голям проблем за цената на бензина. Това че на някой *** голфчето или изтърбушеното BWM 3 серия е "газифицирана" не е толкова важно. Важното е, че сега е жътва, а земеделската техника "харчи" доста и на есен цените на храните като луднат, да не се чудиш защо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
то пък едно търсене масово хората карат на пропан бутан газ и метан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 12 години
От няколко седмици цените на петрола падат, и то сериозно.Курса на долара се установи около 1.3/1.4 лева за долар.В същото време в статията се твърди, че има поскъпване на черното злато, което си е пълна лъжа!Най-вероятно поскъпването ще продължи докато не спадне търсенето, което най-вероятно ще е към края на лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Промитите мозъци на такси шафиори, продавачки по моловете и сервитьори по мерето тиа неща не ги интересуват ха ха ха...Аааа забравих АНИ пушарите ха ха ха за тех цените само нагоре ха ха ха ...а това че скоро освен за плюскане и за бензин хората няма да имат екстра пари за нищо друго ... мълчание....как скърцат хубаво щурчетата ха ха ха ... НА СЕЛО ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Дори ще продължават да растат, защото има нов агресивен потребител на пазара - Китай. Индия също. Единствено жестоката криза и свитото потребление в Европа и САЩ не позволиха нефтът да не закове на $150/В и да подгони $200, ако трябваше да се борим с тях за количествата, които е възможно да се добиват в моментаКитай постоянно ще увеличава потреблението си, а и има с какво да плаща и не се пазари много. Индия е в подобна ситуация. Те сега започват да купуват коли...!Ако допуснем, че Западът възстанови потреблението от преди кризата, нещата ще загрубеят съвсем и тогава може 2.50 лв/литър да ни се види социализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още