IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Стефанов: Размерът на ПЧИ в енергетика и индустрия ще е около 1 млрд. евро

Размерът на инвестициите в България от януари до май обаче е минус 25 млн. евро

18:02 | 26.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Б. Стефанов: Размерът на ПЧИ в енергетика и индустрия ще е около 1 млрд. евро

Тази година се очаква размерът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в българската индустрия и енергетика да запази равнището си от предходни години и да достигне до около 1-1,5 млрд. евро. Това прогнозира днес изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов, цитиран от БТА.

Ръководството на агенцията представи основните изводи и препоръки от Световния доклад за инвестициите за 2011 г. на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД). Според доклада в световен мащаб производството е един от секторите, в който най-бързо се възстановяват инвестициите.

Размерът на инвестициите в България от януари до май е минус 25 млн.евро. Това означава, че средствата, които фирмите, които са "изнесли" от страната за първите пет месеца са повече от тези, които са внесени под формата на преки чуждестранни инвестиции.

Стефанов уточни, че минусовите стойности на инвестициите не означават, че чуждестранните фирми са изнесли производствата си от страната, а че тази година са започнали да връщат заеми, взети от фирмите - майки през предишни години.

Стефанов коментира, че става въпрос за 3-4 фирми, които имат върнати междуфирмени заеми от по над 100 млн. евро. Една от компаниите е от тежката промишленост, друга е голям производител на машини, но у нас е подизпълнител на един от големите инфраструктурни проекти. Също така има и финансови фирми, които връщат големи заеми.

За България за 2010 г. ПЧИ бяха малко над 1,6 млрд. евро, което е спад с около 30 на сто спрямо 2009 г. и в пъти спрямо 2008 г. Европа като цяло отбелязва силен спад на инвестициите.

От развитите държави САЩ е единствената страна, която бележи висок ръст на инвестициите - около 40 на сто. От развиващите се пазари най-бързо се възстановява Азия. Индия има почти 40 на сто спад на инвестициите.

Китай продължава да е най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (около 100 млрд. долара през миналата година) и най-големият източник на вложения. Прогнозите обаче са, че инвестициите в Китай предстои да намаляват и да се насочват към индустрии с по-висока добавена стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Някой май пропуска Германия и още няколко страни, може би защото са в Европа, а също по-високата добавена стойност вече не е проблем за Китай. Отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още