IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спази ли „Брикел“ евроизискванията за вредните емисии?

Предприятието заработи отново, след като направи сероочистка за вредните газове за твърде кратък срок

12:08 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ще спази ли „Брикел“ евроизискванията за вредните емисии?

Как ТЕЦ „Брикел“ се спаси от затваряне, след като само преди няколко месеца нямаше съоръжения, които да пречистват вредните газове и би трябвало производството да бъде спряно окончателно? Проверка на Investor.bg показа, че в момента се правят последните изпитания на изградената само за няколко месеца сероочистка почти изцяло от специалисти на предприятието. Въпросът е доколко съоръжението, за което се твърдеше, че е "самоделка", действително ще осигури спазването на еконормите.

ТЕЦ-ът трябваше да спре окончателно работа тази пролет, защото не изпълняваше екологичните изисквания на Евросъюза и заради изчерпания лимит за работа на старите замърсяващи инсталации.

Държавата направи компромис и позволи на предприятието да работи през студените месеци, защото нямаше друг източник за отоплението на град Гълъбово.

„Сероочистващата инсталация е изградена през зимния сезон с много труд и изцяло със собствени средства на дружеството“, каза зам.-изпълнителният директор Георги Златев. Проектантите на съоръжението са българи – от компанията и външни специалисти.

Комплексното разрешително на „Брикел“ предвижда очистване на 95% от серните оксиди в димните газове, посочиха от РИОСВ-Стара Загора. Изградената инсталация била с мокро очистване, като варова суспензия улавя серните оксиди. Капацитетът на съоръжението обхваща емисиите на три от котлите за производство на ток, с обща мощност 510 мегавата.

Серните оксиди, които се отделят в резултат на производството, могат да са най-много до 400 мг на кубичен метър, допълни Георги Златев. Той твърди, че предприятието ще спазва европейските норми. „Според комплексното разрешително нямаме друг избор“, зави инженерът.

Той отказа да отговори какъв е размерът на инвестицията, тъй като работата по сероочистката не била приключила окончателно и не е направена финалната калкулация.

Засега е рано да се прецени дали действително „Брикел“ ще спазва еконормите. ТЕЦ-ът беше включен в енергийната система на страната на 25 юли с един котел, като се планира поетапното въвеждане в експлоатация и на останалите съоръжения.

Екоинспекторите в Стара Загора уточниха, че за да заработи сероочистката, ефективността на съоръжението трябва да бъде доказана с измерване на изходящите газове от акредитирана лаборатория.

Според бюлетина на РИОСВ – Стара Загора през последната седмица на юли в Гълъбово са отчетени две превишения на средночасовата норма за серния диоксид. И в двата случая се посочва, че това е резултат от работата на топлоелектрическите централи в комплекс „Марица изток”. Екоинспекторите заявиха, че „Брикел“ няма отношение към замърсяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още