IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожънати са 80% от площите, засети с пшеница

Най-високи са добивите в Добрич, Плевен и Велико Търново

12:03 | 29.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

При среден добив от 407 кг от декар приключва жътвата на пшеницата в страната. Произведеното количество зърно към момента е 3,5 млн. тона, при общ добив за 2010 г. от 3,9 млн. тона, съобщиха експерти от дирекция "Растениевъдство" на Министерството на земеделието и храните. 

Към момента са ожънати 80 на сто от площите, засети с пшеница, или 8,5 млн. дка от общо засети 10,5 млн. дка. Отчетеният среден добив от 407 кг/дка е по-висок от миналогодишния - 360 кг/дка.

С относително най-висок дял в общо произведеното количество пшеница до момента са областите Добрич - 352 хил. т., Плевен - 273 хил. т., Велико Търново - 232 хил. т. и Разград - 228 хил. т. Традиционно най-ниски са добивите в областите Кърджали - 1000 т, Благоевград - 4 хил. т и София-град - 8 хил. т.

Тази тенденция е предопределена от редица фактори - тип на почвите, пригодност за отглеждане на пшеница, структура на земеделските стопанства. Най-нисък среден добив от декар до момента е отчетен в Кърджали - 238 кг/дка.

От началото до средата на юни падналите на много места в страната валежи благоприятстваха наливането на зърното. Високите дневни температури през второто и трето десетдневие на предходния месец ускориха процесите на узряване на културите, обясняват експертите.

Заради интензивните валежи и бурите на някои места посевите са полегнали, което ще забави прибирането на зърното. Падналите градушки в отделни райони на страната са нанесли сериозни щети на земеделските култури.

Качеството на зърното обаче е по-добро от миналогодишното, категорични са експертите.

Очакванията са тази година да бъдат прибрани около 4 млн. т. пшеница.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Toва да го прочете главоча с пожарникарската тиква ама хубаво да го прочете.И да внимава къде строи магистрали.Инвестициите трябва да са в Северна България.Старите българи не са били глупави да си избират за столици градове на север от Балкана.А тиквата строи магистрали за Гърция и Турция.И за мутрите с хотели в Бургас.А папото идва от едно друго място.Щото освен жито от тези райони идват и домати картофи дини пъпеши слънчоглед плодове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още