IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на пшеницата в Европа леко се понижиха заради износа на руско зърно

У нас обаче засега спад няма както на цената на житото, така и на слънчогледа

11:24 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на пшеницата в Европа леко се понижиха заради износа на руско зърно

Цените на пшеницата от нова реколта на европейските стокови борси през миналата седмица се запазиха спрямо предходната седмица или тръгнаха леко надолу. Причината е основно падането на ембаргото от 1 юли за износ на зърнени култури от Русия, като от началото на месеца досега най-голямо количество руско зърно е закупил Тунис.

Само за седмица цената (преизчислена в лева) на пшеницата от нова реколта в Будапеща се понижи със 7% и сега котировките й са 339 лв./т. Царевицата на борсата в Будапеща също е с по-ниска цена спрямо началото на месеца – 345 лв./т.

На Софийска стокова борса (ССБ) през миналата седмица спрямо началото на юли засега няма промяна на оферираните цени за покупка на пшеница от нова реколта, които се задържат на 350 лв./т, като насрещни оферти за продажба още не се предлагат.

Прави впечатление, че продължава да има голямо разминаване на цените „купува“ (750 лв./т) и „продава“ (850 лв./т) при маслодайния слънчоглед на ССБ. Докато, след спада с 4% за седмица, цената на слънчогледа в Будапеща сега е 763 лв./т*. 

През изминалата седмица Държавният резерв продаде през ССБ около 30 тона зрял боб при цена от 536 лв./т. Цената при сключване на сделката е леко понижена спрямо първоначално оферираната при обявяването на офертата преди около месец.  

На ССБ бяха сключени и сделки за горива при цени: за бензин А95 Н – 1950-1964 лв./1000 л, за дизелово гориво (в автоцистерни) – 1966-1972 лв./1000 л, за нафта за отопление – 1456-1514 лв./1000 л, за газ пропан-бутан – 998-1005 лв./1000 л. 

За последната седмица суровото олио в Ротердам леко поевтиня и към тази сутрин цената му е 1420 долара/т.

Котировките на захарта в Лондон обаче отбелязаха „скок“ с 10% само за няколко дни и към днешна дата са 815 долара/т. Пазарни наблюдатели обясняват посоченото поскъпване главно с крупни покупки на международни инвестиционни фондове и напомнят, че както и през последните месеци, вероятно цените на сладката стока ще продължат да се колебаят и в двете посоки.   

*Посочените цени в лева са без включен ДДС 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още