IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци опитват вдигане на цената на слънчогледа

Офертите за продажба на слънчоглед на борсата се повишиха с около 10% от началото на месеца

11:01 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговци опитват вдигане на цената на слънчогледа

През миналата седмица на Софийска стокова борса (ССБ) беше предложена оферта за продажба на 300 т маслодаен слънчоглед при цена от 880 лв./т. Това означава, че за последните три седмици продавачите са вдигнали борсовите цени на маслодайния слънчоглед с около 10%. Приблизително за същия период (миналата седмица оферта за покупка на слънчоглед няма) цената „купува“ е в рамките на 750-770 лв./т, т.е. „ножицата“ между оферираните цени за покупка и продажба се „отваря“ и до сделки не се стига.

В същото време, цените на слънчогледа на повечето големи стокови борси в Европа напоследък се задържат и дори падат. След пониженито си през изтеклата седмица към  днешна дата цената (преизчислена в лева) на маслодайния слънчоглед на борсата в Будапеща е 800 лв./т*.      

За последните дни на ССБ беше сключена сделка за продажба на нафта за отопление при цена от 1441 лв./1000 л. Имаше и търсене на дизелово гориво (в автоцистерни) при цена от 1800 лв./1000 л, но насрещни оферти засега няма.   

След лекото поевтиняване в средата на месеца, захарта в Лондон през миналата седмица отново поскъпна, и то с близо 4% - до 733 долара/т. Котировките на суровото олио в Ротердам към тази сутрин са 1460 долара/т, т.е. на практика цената му се запазва за последната седмица. 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още