IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди решение на КЗК за картел на пазара на пилешкото месо

Глобата от 293 хил. лв. беше наложена на 24 предприятия през 2008 г.

13:41 | 09.08.11 г.
ВАС потвърди решение на КЗК за картел на пазара на пилешкото месо

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2008 г., с което бе наложена санкция от 293 хил. лв. на 24 предприятия, производители на яйца и пилешко месо, за нарушения по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщиха от комисията.

Съдът потвърди определението на КЗК, че компаниите са допуснали съгласувано определяне на цените при продажбата на продукцията си.

Проучването на юристите от антимонополната комисия установи, че в периода от 2002 до 2007 г. Съюзът на птицевъдите в България като браншова организация е организирал срещи между членовете си, с цел да  координират и съгласуват ценовото си поведене.

Производителите на яйца са съгласували едновременно цените и обема на своето производството. Повишаването на цената на яйцата през месеците юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че надминава средноевропейските цени, съобщават от КЗК.

В периода 2002-2007 г. на свои срещи производителите на пилешко месо редовно са обменяли чувствителна търговска информация с цел поддържане на минимални ценови равнища. Процесът се е подпомагал и "чрез разпространение от средствата за масова информация на индивидуални данни относно цени от най-големите производители на пилета", е записано в съобщението на КЗК.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още