IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд ФЛАГ търси нова банка за управление на кредитите за общините

За да кандидатстват по обществената поръчка, банките трябва да имат минимален кредитен рейтинг ВВВ- от Standard & Poor’s или Fitch, или Ваа3 от Moody’s

11:30 | 10.08.11 г.
Фонд ФЛАГ търси нова банка за управление на кредитите за общините

Фондът за органите на местното самоуправление в България (ФЛАГ) избира управляваща банка, която да подпомага дейността му при кредитиране на общини и общински търговски дружества. Това става ясно от обществената поръчка, публикувана на сайта на "Държавен вестник".

В момента управляваща банка на ФЛАГ е УниКредит Булбанк, съобщават от фонда

Чрез управляващата банка ще се отпускат, обслужват, администрират и събират кредитите на ФЛАГ. Тя структурира и одобрява заемите, отпускани от фонда и управлява паричните потоци по кредитите.

За дейността си управляващата банка ще получи и възнаграждение под формата на комисиони, пише в обществената поръчка. Възнаграждението ще включва комисиона за разглеждане на всяко едно постъпило искане за кредит, комисиона при предоговаряне на кредит и месечна комисиона за администриране на кредит.

Възнаграждението ще се плаща месечно въз основа на представен от избраната банка и одобрен от изпълнителния директор на ФЛАГ отчет за извършените през предходния месец дейности, за които се полага възнаграждение, пише в поръчката. Отчетът ще включва броят на разгледаните искания за кредит, броят на предоговорените кредити и броят на администрираните кредити.

Едно от изискванията за участие в процедурата е кредитен рейтинг не по-нисък от ВВВ- и присъден от рейтинговите агенции Standard & Poor’s или Fitch или Ваа3, присъден от Moody’s. Рейтингите трябва да са валидни към момента на подаване на офертата.

Друго изискване за участие е банката да е разработила методология за оценка на  кредитоспособността на общините, както и да има опит в кредитиране на общини. Минималното изискване е банката, участник в процедурата, да е отпуснала поне три кредита на три различни общински администрации.

Необходимо е още банката да има поне един офис във всички областни центрове.

Документи за участие ще се приемат до 20 септември т. г. Офертите ще бъдат отворени на следавщия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още