IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ щеше да събере най-много гласове

При евентуална кандидатура, Росен Плевнелиев би победил Калфин на балотаж, показва проучване на "Галъп интернешънъл"

12:42 | 11.08.11 г. 2
Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ щеше да събере най-много гласове

Ако парламентарните избори бяха днес, 26,9% от участвалите в проучване на "ББСС Галъп Интернешънъл" биха гласували за ГЕРБ, 18 на сто - за БСП, 7,3% - за ДПС, 3,9 на сто - за Синята коалиция, показва месечното социологическото изследване на агенцията, съобщи БТА.

Гласа си за "Атака" биха дали само 2,5% от анкетираните, за ВМРО биха гласували 0,9 на сто, за НДСВ – 0,5% и за РЗС- 0,3 на сто, сочат още данните. Проучването е направено между 28 юли и 4 август сред 1 011 души.

Според данните ГЕРБ има 33 на сто доверие сред хората, БСП - 21%, "Атака" - 8 на сто, ДПС и ВМРО - по 7%, Синята коалиция - 6 на сто, РЗС - 3%, НДСВ, ССД и Гергьовден - по 2 на сто.

При хипотетичен вариант за втори тур на президентските избори между Росен Плевнелиев и Меглена Кунева 29% от анкетираните биха гласували за Плевнелиев, 27 на сто - за Кунева, а 35% няма да гласуват. При вариант Росен Плевнелиев срещу Ивайло Калфин - 35 на сто биха гласували за Плевнелиев, 17% за Калфин, а 37 на сто няма да гласуват.  При вариант Меглена Кунева срещу Ивайло Калфин 31 % биха гласували за Кунева, 16% за Калфин, а 42 на сто няма да гласуват.

“Проучването показва, че управляващите се намират в период на известна стабилизация на общественото доверие”, коментира Първан Симеонов от "Галъп". След пика на негативни оценки през пролетта се наблюдава известен спад на негативните очаквания за икономиката и семейните бюджети, посочиха социолозите.

На въпрос накъде върви България 57% от анкетираните смятат, че върви към по-лошо спрямо 65% през март и 63% през април, май и юни. Оптимисти са едва 25% от запитаните.

Общото икономическо положение в страната през следващите 12 месеца ще стане по-лошо – на това мнение са 35% от анкетираните, 30% отговарят, че то ще остане същото, а 19%, че ще се подобри. 34% смятат, че материалното положение на семейството им през следващите 12 месеца ще остане същото, 31 на сто, че то ще се влоши, а само 16%, че то ще се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
unsworth
преди 12 години
По-точно мнение от твоето едва ли може да се даде. ГЕРБ полага усилия и резултатите започват да излизат наяве. Ако номинацията на ГЕРБ за президент спечели, ще прочистим и дипломатическия апарат от бивши ченгета... Работа, която трябваше да е свършена преди 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
bigiadri
преди 12 години
Въпреки многото резерви към ГЕРБ ,това правителство единственото до сега се мъчи да въведе ред в батака, в който тънем вече повече от 20 години! Мисля ,че всякакъв друг избор на този етап е пагубен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още