IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк понижи прогнозата си за ръста на БВП у нас през 2012 г. до 2,5%

Понижението е продиктувано от сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики

12:20 | 23.08.11 г.
Райфайзенбанк понижи прогнозата си за ръста на БВП у нас през 2012 г. до 2,5%

Райфайзенбанк (България) ЕАД понижи прогнозата си за растежа на БВП на България през 2012 г. от 4% на 2,5%, съобщиха от банката. Понижението е продиктувано от сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики.

Няколко дни по-рано и Райфайзен Банк Интернешънъл понижи чувствително и прогнозата си за растежа в eврозоната през 2012 г. от 1,7% на 1,1%. Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, като същевременно притокът на средства към страната, в т.ч. и на преките чуждестранни инвестиции, ще отслабне допълнително.

Ефектите върху икономиката на страната ни ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година, смята главният икономист на банката Калоян Ганев. Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за тази година не е променен и остава също 2,5%.

През 2012 г. възстановяването на българската икономика ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3,5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните на фона на наблюдаваните до момента темпове -  3,6% на годишна база.

Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още