IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отстъпва с три места по конкурентоспособност и е 74-та от 142 държави

Зад нас от страните-членки на ЕС остават Румъния, която е на 77-ма позиция и Гърция, която се свлича до 90-то място

11:57 | 07.09.11 г. 1
България отстъпва с три места по конкурентоспособност и е 74-та от 142 държави

В доклада за глобалната конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2011-2012), който проучва 142 икономики в света, България отстъпва с три позиции в общото класиране и минава от 71-во на 74-то място.

Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Центъра за икономическо развитие, който е партньор на Световния икономически форум в България.

Анализаторите обясняват причините за отстъплението с известно влошаване на показателите за ефективност на стоковите пазари, технологична готовност и степен на развитие на бизнеса, а също състояние на инфраструктурата и прилагане на иновативност в икономиката.

Наред с проблемите, в доклада е отчетено и подобрение в работата на държавнните институции, състоянието на финансовия пазар, ефективността на пазара на труда, образованието и професионалната квалификация.

И в последното издание на доклада, като най-конкурентоспособна в глобален план е посочена икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от 4-то на 5-то място.

В първата десетка по конкурентоспособност се подреждат държавите от Европейския съюз (ЕС) Швеция (3-то място), Германия (6-то), Холандия (7-мо), Дания (8-мо), Великобритания (10-то). На 9-то място по конкурентоспособност е икономиката на Япония.

Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад нас остава Румъния, която отстъпва по конкурентоспособност с 10 позиции от 67-ма на 77-ма позиция.

Прави впечатление, че през последните години конкурентоспособността на американската икономика се влошава, а тази на страните от ЕС се запазва на постоянно ниво. С бързи темпове нараства конкурентоспособността на Китай, се посочва в анализа.

Поради негативните резултати от икономическата криза през тази година някои държави от ЕС отстъпват назад в класирането. Заради дълговата криза и проблемите на пазара на труда Гърция се срива в класирането и вече е на 90-та позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Митанкин
преди 12 години
А знаете ли как Световният икономически форум прави въпросния доклад? Чрез субективни самооценки на представители на различните държави. Например, на стр. 413 от доклада виждаме, че по качество на пътищата България е на 136-то място от 142 държави?! Още от същата "класация": 58. Албания... 63. Етиопия... 78. Таджикистан... В случая по-вярното е, че това е личното впечатление на "експерта", попълвал анкетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още