IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорлик: Въпросът е не дали, а кога България ще се присъедини към Шенген

Липсва доверие в съдебната система, а трябва да има такова, обяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик

11:01 | 20.09.11 г.
Уорлик: Въпросът е не дали, а кога България ще се присъедини към Шенген

"Въпросът не е дали България ще се присъедини към Шенген, а кога. България е изпълнила всички технически критерии и решението ще бъде взето в Брюксел, въпросът е кога". Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик в интервю за БНТ.

На въпроса за критиките срещу съдебната система посланикът обясни, че има проблем със съдебната система на България, но има и воля за борба с корупцията.

„Има изключително много добри съдии и качествени хора в България, които са се ангажирали да вземат правилните решения, да вършат правилните неща“, коментира Уорлик.

"Моите критики не трябва да бъдат виждани като остри критики, които да уронват престижа, но фактът е, че има проблеми със съдебната система в България. Това не е извод, до който аз съм достигнал, а това е всеобщоприет извод", обясни посланикът.

"Липсва доверие в системата, а трябва да има такова. И мисля, че въпросът не е дали системата трябва да бъде реформирана, а как. Както и сред гражданите трябва да има нагласата, че им е омръзнало да толерират такива неща и да кажат явно, че искат промени", посочи Уорлик.

В Съединените щати е същото – също има периодични случаи на корупция, но отново опира до това всички – и гражданите, и системата да отвоюват своята държава и трябва гражданите да направят така, че да се случат правилните процеси в това отношение, разясни американският дипломат.

"Очаквам с нетърпение да видя какво ще се случи на предстоящите избори. Даже ми предстои да се срещна с най-изявените кандидатпрезидентски двойки", каза още Джеймс Уорлик.

По думите му не само правителство трябва да ограничи купуването на гласове, а това зависи и от гражданите.

Още новини от България четене на Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още