IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели заплашват, че ще спрат да вдигат минималните осигурителни прагове

Мениджъри от машиностроителния сектор настояват държавата да предприеме реални действия срещу сивия сектор

15:00 | 26.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Българската браншова камара по машиностроене подписа днес споразумение със синдикатите за повишаване на минималните осигурителни прагове, като от името на бизнеса беше изрично посочено, че е възможно това да се случва за последен път. "Проблемът е, че държавата не предприема мерки срещу сивата икономика, докато разходите на законно действащите компании продължават да растат, което създава неконкурентна среда", поясни мотивите на бизнеса председателят на работодателската организация Илия Келешев.

Според членовете на камарата вдигането на минималния доход в бранша е добра стъпка за работещите и налива допълнителни средства в социалните фондове. В същото време инвестициите в обучението на младите инженери са напразни, тъй като вече завършилите технически училища се насочват към строителството или туризма именно заради възможността да получават част от заплатата си „на ръка“, което създава временната илюзия за по-високи доходи.

„Не ни е известен случай от 1989 г. досега работодател или работник да е санкциониран за неофициално доплащане. Не ни е известно и по въпроса да е работила икономическа полиция“, поясни още Келешев.

Подписаното споразумение със синдикатите засяга дейностите леене на метали, производство на метални изделия, машини и оборудване, турбини и двигатели и транспортни средства.

С най-висок процент около 9 на сто на сто се повишават минималните осигурителни прагове за квалифицираните работници, операторите на машини, техниците и аналитиците в някои производствени направления. При неквалифицирания персонал няма промени.

По данни на синдикатите в сектора в момента работят около 110 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
а Келешев и такива като него НЯКОГА да са се понапънали да съдействат ефективно на икономическа полиция!!? Държавата та държавата, а те част от какво са!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
.... И !!!??? ...после да не реват че нямали подходящи кадри и да обвиняват образователната система че не им ги доставяла! ...Егати НАГЛОСТТА!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още