IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EК проверява и български енергийни компании за антиконкурентни практики

Предмет на проверките са ценообразуването и договорирането с доставчиците, извършвано от газовите дружества в Централна и Източна Европа

11:00 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
EК проверява и български енергийни компании за антиконкурентни практики

Проверките на Европейската комисия (ЕК) в офисите на европейски газови компании заради съмнения за антиконкурентни практики при доставката на природен газ в държави от Централна и Източна Европа засягат и България. Експертите от Брюксел инспектират и няколко български енергийни компании, сред които е и „Овергаз Инк.” АД, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Повод за проверката в "Овъргаз" са две преписки, едната от които е за съмнение за злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар. Точно по нея тече събирането на документи в десет европейски страни, съобщиха от компанията.

Другата проверка е свързана с евентуална злоупотреба с монополно положение на българския газов пазар. От "Овъргаз" припомнят, че от около година настояват за достъп до газопреносната мрежа, собственост на „Булгаргаз”.

Екипът на „Овергаз” е приел делегацията от Брюксел и е предоставил цялата поискана от проверяващите информация.

В България проверката обхваща и Българския енергиен холдинг и двете дъщерни дружества „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”, както и частни компании, съобщиха междувременно от холдинга.

Освен в България подобни проверки вървят в офисите на енергийния концерн О Ем Ви (OMV) в Австрия, в неговата дъщерна компания „Еконгаз” (Econgas) и в компанията „Центрекс” (Centrex), която е дъщерно дружество на „Газпромбанк”, предаде БТА като се позова на световните агенции.

Германската компания Е.ОН Рургаз, дъщерна фирма на руския концерн "Газпром", също е потвърдила за подобна проверка.

Обискирани са били и офиси на чешката дъщерна компания на "Газпром" "Вемекс", на германската RWE, както и на литовската "Летувос дуйос", в която "Газпром" има 37%.

През януари Литва внесе жалба в ЕС, че "Газпром" използва господстващата си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава, припомнят агенциите.

Говорител на "Газпром Германия" е заявил, че "Газпром" няма какво да крие и спокойно очаква резултатите от разследването.

Проверяващите се интересуват най-вече от механизма на ценообразуване и особеностите при оформянето на договорите с доставчици от Източна Европа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още