IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от комисиони на застрахователните брокери за полугодието спадат с 21%

Премийният приход, реализиран чрез тях към български застрахователи за периода се понижава с 1% на годишна база, показват данни на КФН

16:17 | 06.10.11 г.
Приходите от комисиони на застрахователните брокери за полугодието спадат с 21%

Приходите от комисиони на застрахователните брокери през първото полугодие възлизат на 73,240 млн. лв., показват представените индивидуални данни от отчетите на застрахователните брокери в Комисията за финансов надзор (КФН).

В това число са 67,470 млн. лв. при посредничеството за застрахователи със седалище в България, 4,835 млн. лв. при посредничеството за застрахователи от други държави и 935 хил. лв. при посредничество за дружества по доброволно здравно осигуряване.

Приходите от комисиони на брокерите при посредничеството за застрахователи със седалище у нас намаляват с 21,4% спрямо същия период на миналата година. На годишна база приходите от комисиони в общото застраховане намаляват с 22,0%, а в животозастраховането - с 12,4%.

Приходите от комисиони при посредничеството за застрахователи със седалище у нас представляват 19,8% от реализирания чрез тях премиен приход, а приходите от комисиони при посредничеството за застрахователи със седалище в други държави - 12,5%.

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери през първото шестмесечие на 2011 г. е в размер на 385,449 млн. лв., от които 341,193 млн. лв. в полза на застрахователи със седалище в България, 38,740 млн. лв. в полза на застрахователи от други държави и 5,516 млн. лв. в полза на дружества по доброволно здравно осигуряване.

От реализирания от застрахователните брокери премиен приход в полза на застрахователи със седалище у нас, 317,956 млн. лв. са реализирани в общото застраховане и 23,237 млн. лв. в животозастраховането. В сравнение със същия период на миналата година се отчита намаление на премийния приход, реализиран чрез застрахователните брокери с 1,0%, като в общото застраховане е отчетен спад от 2,1%, съответно в животозастраховането ръст от 16%.

В структурата на реализирания чрез застрахователни брокери премиен приход по общо застраховане най-голям дял запазват автомобилните застраховки – „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” - 41,4% и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” с дял от 39,5%, следвани от „Пожар и природни бедствия” - 8,5% и „Други щети на имущество” - 3,5%. При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход е основно по застраховка „Живот” и рента - 86,1%.

През първото шестмесечие на годината, от реализирания премиен приход чрез застрахователни брокери в полза на застрахователи от други държави, 45,5% е за застрахователи от Франция, 17,9% за застрахователи от Румъния и 17,8% за застрахователи от Великобритания.

Най-голям дял в структурата на премийния приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи от други държави, заемат застраховките „Разни финансови загуби” - 19,9%, „Злополука” - 18,6% и „Пожар и природни бедствия” - 16,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още