IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Недев: Железниците ще приключат годината на загуба

БДЖ има обективна невъзможност да изплаща заема за закупуване на 25 електрически мотриси, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ"

19:27 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Йордан Недев: Железниците ще приключат годината на загуба

Правим всичко възможно за оптимизиране на разходите в БДЖ, но „чудеса до края на годината не могат да станат“. Така коментира изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев въпроса на Investor.bg какво се прави за изпълнение на ангажиментите по програмата за преструктуриране на БДЖ със срок до 2014 г.

Изпълнението на тази програма е условие за отпускането на заема от Световната банка, предназначен на БДЖ и за Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) с общ размер от 460 млн. лева.

Недев посочи, че се взимат необходимите мерки за повишаване на ефективността на работата на БДЖ и предотвратяване на кражби и излишни разходи. „Целта е с един и същ ресурс да се върши повече работа.“ 

Според данните към момента като цяло трите дружества - „Холдинг БДЖ“, „БДЖ - Пътнически превози“ и „БДЖ – Товарни превози“ ще приключат годината със загуба от около 30 млн. лева, прогнозира шефът на холдинга. 

Преди месец министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски съобщи, че "БДЖ - товарни превози" ЕООД ще се приватизира по препоръка на Европейската комисия (ЕК). Раздържавяването на товарните превози е единственият вариант да бъде одобрен държавният заем от Световната банка, обясни тогава Московски.

Преди три седмици обаче от Министерството на финансите съобщиха, че процедурата по отпускането на заема се спира, тъй като засега не са налице „осезаеми резултати“ от започналите реформи в железниците. В началото на седмицата министърът на финансите поясни, че би искал БДЖ да си плащат поне лихвите по заемите. По думите на Симеон Дянков общите задължения на железниците възлизат на 771 млн. лева.  

БДЖ има обективна невъзможност да изплаща заема към германската банка KfW за закупуване на 25 електрически мотриси марка Siemens, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“. Главницата по заема, която остава да се изплаща, е около 240 млн. лева. През последната година железниците са обслужвали само лихвата по този заем.

От KfW вече са уведомили българските власти, че могат да предприемат действия за продажба на въпросните мотриси, с цел покриване на (част от) заема. В момента се водят преговори по въпроса. „При така създалата се ситуация БДЖ може да задържи електрическите мотриси единствено ако държавата в лицето на Министерството на финансите помогне за изплащане на заема“, добави Йордан Недев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още