IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП подадe две жалби до Административния съд срещу избора на кмет в София

В Кърджали започна повторно броене на изборните бюлетини за кмет от първия тур

15:46 | 01.11.11 г. 1
БСП подадe две жалби до Административния съд срещу избора на кмет в София

Две жалби до Административния съд срещу избора на кмет и на общински съветници в Столичната община подадоха от софийската организация на БСП, съобщи БТА. Жалбите бяха внесени в Общинската избирателна комисия (ОИК) - София от кандидата на БСП за кмет Георги Кадиев и общински съветници, избрани с листата на червените.

В общо 12-те страници Кадиев обжалва поотделно различни точки от изборния процес - от организацията му до предаването на протоколите в ОИК-София. Според него в жалбите е упомената и липсата на оригинални протоколи от 37 секции, които, по думите му, са със служебно вписани гласове в тях.

Миналата седмица от БСП съобщиха, че са взели решение да поискат официално касиране на изборите в София заради манипулации на резултатите от много секции в столицата. „Мотивите, с които ще обжалваме резултатите от изборите, са законови нарушения”, заяви тогава Румен Овчаров, председател на градската организация на БСП.

Днес стана ясно, че Административният съд в Кърджали е уважил жалбата на ГЕРБ в частта й за повторно преброяване на бюлетините от проведените избори за кмет на община Кърджали на 23 октомври.

Решението от днешното заседание е да бъдат преброени всички действителни бюлетини от 133-те избирателни секции за кандидатите за кметове на ГЕРБ и ДПС - Илия Илиев и Хасан Азис. Ще бъдат преброени и 1 850-те недействителни бюлетини.

„Практиката ми сочи, че при преброяването на недействителните бюлетини могат да се окажат много действителни гласове“, каза председателят на Административния съд в града Виктор Атанасов.

Преброяването започна в 15.30 часа днес, като за целта е осигурено специално помещение в сградата на Административен съд-Кърджали. Проверката ще започне от шест определени по време на заседанието секции, като в комисията ще има представители на всяка една от засегнатите страни.

На 7 ноември от 10 часа е насрочено заседание, на което ще бъде разгледана втората жалба на ГЕРБ - за повторно преброяване на бюлетините за общински съветници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
asengenov
преди 12 години
Само за протокола, миналата седмица Партия Зелените подаде иск за касиране на изборите в София. Надявам се, Инвестор е отразил новината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още