IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет партии искат касиране на местните избори от първия тур в София

Жалби са подадени БСП, ОДС, Синята коалиция, партия "Зелените" и Партия за хората от народа

17:57 | 02.11.11 г.
Пет партии искат касиране на местните избори от първия тур в София

Пет партии до момента са подали заявления за обжалване на изборните резултати от местния вот на първия тур в София, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия Марина Белчева.

Първата подадена жалба, по която вече има и образувано дело в Административния съд, е на партия "Зелените". Мотивите за искането им са няколко - нарушения в преброяването на бюлетините, невъзможността на хиляди хора да гласуват, липсващи или невалидни протоколи, нерегламентиран достъп на депутати от ГЕРБ до ОИК и др.

Жалби са подадени и от БСП, от Общността на демократичните сили (ОДС) и от Партия за хората от народа. По жалбата на ОДС срещу изборните резултати за кмет в София съдът вече назначи дело. 

Днес избраният за общински съветник и загубил изборите за столичен кмет Прошко Прошков, който беше издигнат от Синята коалиция, също поиска касиране на изборите.

"Не искам да касирам изборите заради незадоволителния си резултат, а защото, като участник в тези избори, се чувствам длъжен заради хората, които ме подкрепиха, за хората, които дадоха доверие на другите кандидати, заради онези над 10000 души, които преживяха кошмара на това да бъдат членове на избирателни комисии или застъпници", така Прошков обясни решението си да поиска касиране на изборите.

В тридневен срок след внасянето на всяка жалба комисията е задължена да ги препрати в Административния съд.

Депутатът от "Атака" Николай Пехливанов пък е подал заявление, с което се отказва от мястото си като общински съветник от листата на партията му в Столичният общински съвет, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) - София. Така от листата на "Атака" в следващия състав на Столичния общински съвет ще са Капка Сидерова и Маргарита Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още