IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Осъвременяване на пенсиите може да има през 2013 и 2014 г.

Увеличаването на размера на пенсиите ще се осъществява постепенно, заяви социалният министър

12:39 | 04.11.11 г. 1
<p>
	Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. <em>Снимка: БТА</em></p>

Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БТА

Предвид очертаващия се недостиг в бюджета на държавното обществено осигуряване, осъвременяване на пенсиите се предвижда да има през 2013 и 2014 г.

Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговор на въпрос за политиката на правителството за увеличаване на пенсиите през 2012 г., цитиран от БТА.

По думите му други възможности за ръст на пенсиите на по-ранен етап ще се търсят при данни за икономически растеж. 

Социалният министър посочи, че в момента се правят разчети и се търсят възможности за увеличаване само на най-ниските пенсии през втората половина на следващата година. 

„Увеличаването на размера на пенсиите продължава да бъде безспорен приоритет на правителството, но постигането на тази цел  в настоящата икономическа ситуация е възможно да се осъществи постепенно“, заяви Тотю Младенов. Той отбеляза, че повишаването на вдовишката добавка към пенсиите е била първата стъпка, която е довела до увеличаване на доходите на близо 600 хиляди пенсионери.

Предстои в началото на следващата седмица на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество окончателно да се вземат решения по няколко ключови социални въпроса – за увеличение на минималната работна заплата, за повишаване на най-ниските пенсии, както и за увеличение в размера на обезщетението за майчинство след първата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още