IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали държавата ще стане брокер на имоти?

Бизнесът съзря интересен ход в решението за разпродажба на държавна земя, предложено от земеделския министър Мирослав Найденов

08:20 | 07.11.11 г. 1
Дали държавата ще стане брокер на имоти?

На този фон е доста странно и решението на министъра на земеделието Мирослав Найденов да търси резерви в бюджета на ведомството чрез продажба земи от Държавния поземлен фонд, чието изпълнение би отнело минимум половин година.

За всеки финансов експерт от сектора е ясно, че за това време е невъзможно да се осигури липсващия ресурс от 230 млн. лв., който да се предостави като национални доплащания до средата на следващата година.

Преобладаващата част от земеделските производители изразяват съмнение, че в следващите месеци администрацията би могла да организира една толкова сложна процедура като продажбата на имоти от държавния фонд, който управлява около 2,2 милиона декара.

Първо, защото по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи тези парцели се продават само срещу поименни компенсационни бонове и второ, защото и сега провежданите търгове изискват няколкомесечна подготовка и е съпроводена с доста сложни процедури.

„Този ход е твърде интересен, но може да се реализира едва след необходимите законови промени, които да позволят продажбата да се извършва не само с бонове, но и със свежи пари“, коментира за Investor.bg председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. Той допълни, че като мениджър на държавния фонд министерството разполага с необходимите инструменти, които биха били ефективни, затова с интерес ще очаква решението на земеделския министър.

В края на миналата седмица Мирослав Найденов припомни пред журналисти, че е създал работна група, която много спешно да предложи варианти за юридическите и процедурни правила, по които да се действа.

Преобладаващата част от земеделските производители обаче изразяват съмнение, че министерството ще намери резерви и определиха замисъла на агроминистъра като популистки ход, предназначен да тушира временното недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Преходът завърши, мутризацията продължава. Тъжно е, но трябва да признаем: Криминалният преход завърши, бедните станаха още по-бедни, мутрите облякоха бизнескостюми и депутатски фракове, но мутризацията е в пълна сила. След като приватизираха държавата, сега на ред са контрабандните канали и евросубсидиите, защо не и брокер на имоти. И който посегне на престъпната схема, получава бомба и палежи.По законите на пазарната икономика, за народа остава едното трудолюбие, а с него и недоимъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още