IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба и за работниците без трудов договор

Досега санкция за това нарушение плащаха само работодателите

18:06 | 07.11.11 г. 14
Глоба и за работниците без трудов договор

Да има глоба и за работниците, които се трудят без трудов договор, а не само за работодателите, каквато е досегашната практика. За това се споразумяха социалните партньори днес на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи bTV.

В момента санкцията за работодателя е до 15 000 лева.

Глобата ще зависи от минималния осигурителен доход за длъжността. Ако той е 380 лева, глобата ще бъде между 150 и 250 лева, изчислени върху здравните и социални вноски на работника за период от 3 до 5 месеца, които той ще бъде принуден да внесе. 

Тристранката се споразумя и за това в Наказателния кодекс да се направят промени, които да криминализират умишленото невнасяне на осигуровки от работодателите.

"Получихме уверение от министър Дянков, че лично ще следи законопроекта в комисията по труда в парламента за криминализиране на умишленото неплащане на вноски от работодателя. При такова условие ние се съгласихме на работниците да бъдат налагани глоби", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. 

Идеята и работниците да бъдат санкционирани при липсата на трудов договор беше обявена през лятото по предложение на Главната инспекция по труда (ГИТ) с мотива, че и работникът също носи отговорност, защото става съучастник в разрастването на сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ще има фалити разбира се. Ще има и повишаване на безработицата. Това е логично и се случва винаги при промяна на правилата. Сътресенията са пропорционални на дълбочината на реформите. Но това е според ме по правилния път. ПРАВИЛАТА СА ЗА ВСИЧКИ. И държавата ни е обща.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Осигурителната система е отделна тема. Прав си да я критикуваш. И за *** пак си прав. Но това че нещо плаче за ремонт, не значи че вместо да го ремонтираш трябва да го дочупиш нали?:) Аз също защитавам тезата че хората се заблуждават, като си мислят че парите които са спестявали за пенсия, ще им бъдат дадени в пълния им размер. Осигурителната система е несъвършена но без нея не можем нито работници нито работодатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Старая се да не вземам страна но истината е че правилата на играта трябва да се спазват от всички! В противен случай просто ще се разпаднем като държава и всички ще загубим! като не може работодателя да плаща тия пари от примера , просто няма да ги обещава. Ще си търси примерно на 200 лева. Дали ще намери хора да му работят е друг въпрос. Така компаниите които са по добре ръководени и по жизнеспособни ще вземат това което им се полага /като пазар и ресурси/ и всички ще са по доволни. Направо смешно звучат аргументи като " когато ми преуспее фирмата ще ти увелича заплатата" или "ами нямам пари да ти платя ама ти продължавай да работиш" Каква е ползата да се кредитират неспособни хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Прочетох го Рико:) Хубави сметки но не съвсем коректни. цитат."Първо, осигуровки заради него плаща и работодателят му 4,8% за здраве и 11,6% за пенсия. Общо 48+116=164 лева. Тоест от джоба на работодателя му излизат 1164 лева. Ако нямаше никакви осигуровки и данъци, той можеше да даде цялата тази сума на Плащаров" край на цитата.. Та значи държавата взема и тя е тази която ощетява!? А от къде Плащаров ще търси ресурс за оцеляване когато вече е неработоспособен? Храна, ток, здравно обслужване дрехи и прочие!? /от бившия си работодател /и/? /цитат" Общо 48+116=164 лева. Тоест от джоба на работодателя му излизат 1164 лева" ..край на цитата. Този цитат казва колко реално струва труда на работника а неплащането на тия 164 лева от цитата означава просто кражба или измама както искаш така го наречи. В случея цифрите са просто примерни. Това което искам да кажа е че когато някой просто не го бива като бизнесмен и не може да плати, табелка на вратата си да сложи че е такъв, няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
g5kov
преди 12 години
... и така осигуриха мълчанието на работниците, които напоследък надигнаха глава и започнаха да подават сигнали и си търсят правата. Сега остава да направят същото с наемателите, които подават сигнал за недекларираните наеми. Става същото, както с делата за подкуп - накрая атакуван и осъден се оказва само и единствено даващия подкуп(делото с репортерите от ББС, с румънския журналист, с бившия военен министър). Иначе идеята за криминализиране неплащането на осигуровки от работодателите е доказателство и за преминаването на следващо ниво - бизнесът, печелил досега и натрупал капитал, побелял и официализиран, лишава от това тяхно бивше конкурентно преимущество евентуално новите конуренти. Държавното мълчание и бездействие на скритите осигурителни плащания се оправдаваше с подпомагане на родните фирми, пред "заробващия" чужд капитал (чуждите фирми си плащат осигуровките и пълните заплати изначално в България), а и даваше възможност за контрол и рекет на сивите фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
И какво означава, че работникът ще бъде принуден да внесе" осигуровки? Нима според Конституцията осигуряването не е ПРАВО ?!? Откъде накъде ни го вменяват като ЗАДЪЛЖЕНИЕ ??? Нима това не е НЕЗАКОНЕН РЕКЕТ, пред който дори не всички граждани са равни? Защо ушевите, голяма част от чиновниците, неработещите *** - не плащат осигуровки, но ползват здравната и социалната система - при това често без никаква мярка? Длъжен ли съм аз да издържам тая ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Страхо - и как точно работниците "защитават интереса си", плащайки осигуровки? Това би било така при НОРМАЛНА осигурителна система, но нашата не е !!! Парите, които ти плащаш този месец за бъдещата си пенсия, *** ги изпиват още другият месец... това което остане, отива или за сегашните пенсионери или за ушевите, които се пенсионират преди да им побелеят тиквите и вземат 20 заплати накуп, но осигуровки не плащат.Та как точно работникът защитава своят интерес - като налива едни пари, които други опукват до стотинка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Страхо,само да ти обърна внимание, че средния българин работи мноооого повече за държавата отколкото за работодателя си. Повече отколкото дори за себе си! Държавата прибира над половината от парите на средния българин, а работодателите понякога дори и губят (случва се и да фалират), а особено в по-малкия бизнес печелят от труда на работниците си много по-малко отколкото държавата. Никога не го забравяй това! Ето едни мисля доста точни сметки:http://represia.org/?p=46
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Не съм съгласен. При глупавите хора / каквито са повечето работници останали да работят тук/ , единствения начин да ги накараш да защитят интереса си е "ПРЪЧКАТА" ! И след като работодателите успешно я използват / ПРЪЧКАТА/,толкова години , не виждам защо държавата се "изчервява" от подобни мерки!!? "Клин клина избива" Прав си няма да се оплакват! Просто ще намалеят хората, склонни да играят "по свирката" на такива тарикати / наричащи се бизнесмени/ и няма да се съгласяват да им бачкат! ТОВА е идеята на тези мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Sakamano
преди 12 години
Честито и на "сивия" бизнес. Некоректният работодател вече ще бъде спокоен, че работникът няма да си оплаче в Бюрото по труда, защото той и колегите му рискуват да получат солени глоби. След като и двете страни вече са "съучастници", те ще се държат заедно и контролните органи могат да ги хванат за трите букви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още