IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата отказва да завери одита на агроведомството за 2010 г.

Проверяващите са открили липса на активи и умишлено изтриване на базата данни за поливните съоръжения

15:06 | 14.11.11 г.
<p>
	Инвентаризацията на поливните съоръжения трябва да покаже каква част от държавната собственост е разграбена</p>
<p>
	Снимка: БТА&nbsp;</p>

Инвентаризацията на поливните съоръжения трябва да покаже каква част от държавната собственост е разграбена

Снимка: БТА 

Сметната палата е отказала да завери доклада за финансовия одит на Министерството на земеделието и храните за миналата година поради непълна отчетност на активите. Това съобщи председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров при представянето на приключилите финансови проверки в държавните ведомства, предаде БТА.

Според новия закон за Сметната палата ведомството е длъжно да обяви публично годишните одитни доклади за публичните институции. Проверени са отчетите на 172 министерства, агенции, общини и висши училища, като над 27% от докладите са заверени с резерви, съобщи  проф. Димитров.

Отчетите на всички министерства са били заверени или с резерви, или с обръщане на внимание за пропуски или неточности при изпълнението на финансовата дисциплина.

Най-голямото нарушение е посочено в Министерството на земеделието, където е установена липса на информация и отчетност за наличните хидромелиоративни съоръжения. Тези активи са огромни по размери и стойност, но не са инвентаризирани и осчетоводени, отбеляза председателят на Сметната палата.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов е поискал палата да не заверява отчета с резерви, както е правено от 2006 г. досега поради сериозните пропуски при оценката на активите. По груби сметки се очаква неосчетоводените активи да възлязат на 300 млн. лв., поясниха от агроминистерството.

Въпреки липсата на счетоводни данни през 2010 г. министерството е завело 11 язовира за 182 млн. лв., т. г. още 3 язовира за 9 млн. лв.  Не се знае колко струват още 8 язовира и много други съоръжения.

В тази връзка ведомството трябва да насрочи избор на оценител за още 8 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и др. съоръжения, каза министър Найденов. 

Министърът на земеделието и храните е поел ангажимент до средата на следващата година да приключи с пълната инвентаризация  на поливните съоръжения, посочи още Валери Димитров. Според него обаче, е имало и умишлено изтриване на цялата база данни при прехвърлянето на дейността от агенцията в дирекцията към агроминистерството.

Сметната палата е заверила с резерви и одитите на Министерския съвет, както и на министерствата на вътрешните работи, околната среда, отбраната, транспорта и труда и социалната политика.

На въпрос какви санкции ще бъдат наложени на ведомствата от палатата обясниха, че ведомството не може да налага санкции, а е длъжно само да информира отговорните ръководители, за да бъдат отстранени лошите счетоводни практики.

Според ръководството на палатата с публичното оповестяване на резултатите от одита всички институции ще са мотивирани в по-голяма степен да отстраняват грешките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още