IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Не трябва да допускаме монополи и картели

КЗК продължава да проучва четири компании за картелно споразумение на пазара на течните горива, каза председателят на комисията Петко Николов

12:45 | 15.11.11 г. 4
<p>
	Бойко Борисов, министър-председател на България</p>

Бойко Борисов, министър-председател на България

Важно е да не се допускат монополи и картели, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да реагира своевременно, за да се предпазят българските потребители и производители, каза премиерът Бойко Борисов в приветствие към участниците във форум "Тенденции и предизвикателства в политиката по конкуренция".
Премиерът отбеляза, че България е малък пазар и много лесно могат да бъдат създадени монополи и картели, дори и между много големи вериги - главно на храни и горива.

Борисов заяви, че правителството се старае стриктно да спазва всички евродирективи, предаде БТА.

„Страната ни спазва споразумението от Маастрихт, имаме 3% бюджетен дефицит, най-ниски данъци в ЕС и правим своите реформи, така че колкото може българските граждани да преодолеят кризата по-леко“, каза премиерът.

По думите на министър-предесателя географското положение на страната ни - до държави, които не са в Европейския съюз и в частност до Турция, където държавата влага огромни дотации в производството на селскостопанска продукция, прави България слабо конкурентна. 

„Включително производството на селскостопански продукти в Европа, в които и ЕС, и националните бюджети, влагат огромни пари и когато отидат на борсата и дойдат да ги изкупят от Китай, от Индия, всъщност всички европейци на два пъти през ЕС и през вътрешните бюджети дотираме това производство, което излиза извън Европа“, заяви Борисов.

На форума Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията, обяви, че КЗК продължава да проучва четири фирми за картелно споразумение на пазара на течните горива, включително и за злоупотреба с господстващо положение по отношение на една от фирмите. 

„Проучваме всички доказателства, когато приключим, ще излезем с решение“, допълни Николов и посочи, че не може да се даде срок кога ще стане това, защото решението зависи от обема и характера на доказателствата. Ако те са категорични и преки, установяващи наличието на такова споразумение, ще приключим максимално бързо, каза председателят на комисията.

„При картелно споразумение обикновено доказателствата не са преки, трудно се установява наличието на такова споразумение и процесът от обективна страна се забавя“, обясни Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
бг=масов гроб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да, ....ама само кутиите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
А Лукоил инсталира ли уредите за отчитане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Той бате Бойко най-добре знае как се правят картели и мафии - нали толкова много такива организации е преследвал и толкова много хора е окошарил :-D хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още