IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комерсант: Руски холдинг с намерение да купи Е.ОН България

Немската енергийна компания възнамерява да продаде активите си у нас, твърди руският вестник

12:19 | 23.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Комерсант: Руски холдинг с намерение да купи Е.ОН България

Руският държавен енергиен холдинг МРСК се интересува от покупка на активите на немската енергийна компания E.ON в България, снабдяваща с електроенергия Североизточна България, пише руският вестник „Комерсант“, позовавайки се на собствени източници.

Според публикацията не само България иска да продаде акциите си (33%) през БФБ, но и самата немска компания E.ON възнамерява да предложи за продажба своя дял от 59%.

Руската медия припомня, че през 2004 г. E.ON получи 67% от акциите на електроразпределителното дружество за 140,7 млн. евро. По-късно след продажба на част от тях на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), делът на немската компания спадна на 59%. Пазарният дял на Е.ОН България при електроразпределението в страната е 18%, като ЧЕЗ България и ЕВН България имат по-големи дялове, уточнява руската медия.

Според източниците на „Комерсант“ други претенденти за активите на Е.ОН България биха могли да бъдат „Националната електрическа компания“ (НЕК) и чешката CEZ, която има дял от 67% в активите на електроразпределителната мрежа на София и Северозападна България.

Досега E.ON не е обявила официално, че възнамерява да продава активите си в България. Според „Комерсант“ обаче компанията вече е подготвила информационен меморандум за потенциалните купувачи, в който тя „разглежда възможността за излизане от българската енергетика и съответно продажба на активите си на друга компания“.

„Комерсант“ твърди, че в холдинга МРСК вече разглеждат възможността за покупка на 100% от акциите на Е.ОН България. Обмисля се и да бъде направено необвързващо предложение на централата на немската компания за покупката на активите й в България, като според предварителните информация, намеренията са това да бъде направено до 24 ноември.

Официална информация както за намеренията на E.ON да продава активите си в България, така и за интерес за покупката им от страна на руския холдинг досега няма.

В отговор на запитване на Investor.bg от офиса на Е.ОН България нито потвърдиха, нито отрекоха информацията за евентуални намерения на продажба на активите си в страната ни. Оттам посочиха само, че такава информация би могло да бъде предоставена евентуално само от централата на компанията в Дюселдорф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още