IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на едро на слънчогледа падна с 25% за година

Борсовата цена на суровото олио в Европа продължи да пада и през миналата седмица

10:59 | 05.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цената на едро на слънчогледа падна с 25% за година

Средната цена на едро на маслодайния слънчоглед в страната към началото на декември е 610 лв./т, научи Investor.bg от търговци в страната. Година по-рано тя беше към 830 лв./т, което означава, че е отчетено намаление от над 25%.

Драстичният спад на цената на слънчогледа се дължи основно на много добрата реколта от маслодайната култура както у нас, така и в Европа и Русия.

Средните цени на едро на зърното у нас вече повече от месец са приблизително едни и същи. Към края на миналата седмица за хлебната пшеница те са около 320 лв./т, а за царевицата – около 350 лв./т*, като в посочените стойности не са включени транспортни и други допълнителни разходи.

След спада си през втората половина на ноември, цените на зърното в Европа през миналата седмица отбелязаха съвсем леко покачване.

Към края на миналата седмица „фоб“ цената на пшеницата от пристанище в Германия беше 201 евро/т, докато седмица по-рано нейната стойност беше 195 евро/т. При износ от Франция обаче, „фоб“ цената на пшеницата се запазва на 185 евро/тон.

Според наблюдатели на международните пазари причината за посоченото повишение е подновилият се интерес към закупуване на зърно от големи международни инвестиционни фондове.

На Софийска стокова борса (ССБ) в периода 28 ноември-2 декември бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А95 Н – 1868-1925 лв./1000 л, за дизелово гориво – 2014-2092 лв./1000 л, за нафта за отопление – 1468-1686 лв./1000 л, за газьол – 1518 лв./1000 л, за кафяви въглища – 200-225 лв./т.  

Цената на суровото олио на борсата в Ротердам през миналата седмица отново тръгна надолу. С намалението си от 3% тя падна до 1210 долара/т. В същото време през миналата седмица, за разлика от предходната, захарта в Лондон поскъпна с 2% до 617 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Средната изкупна цена на зърното/на всички видове зърно/ трябва да бъде 57 стотинки за килограм зърно, а не 30 стотинки за килограм зърно както беше досега. Зънопроизводителите и всички останали основни фактори определящи цената на насъщния биха започнали следващата година начисто, без задължения и с надежда и желание за постигане, това което искаме всички ние, а именно ИЗОБИЛИЕ И РАЗУМНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, т.е. никого да не реве за три хляба, а след като ги получи никого да не се замерва с три хляба. Ние не сме Юди да си продаваме целогодишния труд за 30 стотинки/сребърника/ средна изкупна цена на зърното, така че католическия папа да си е направил ватикансккия номер, давайки на нас 30 стотинки/сребърника/ и нахранвайики египетските *** с нашия труд, за да се почувства много умен и следнащата година пак да продължи да чете наръчника си за нещастници обричайки ни на глад и мизерия щото поповете му ги мързи да ядат. Преломната точка за всички нас 57 стотинки средна изкупна цена на зърното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още