IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диагностично-свързаните групи заменят клиничните пътеки от 2012 г.

Миналата седмица парламентът ратифицира договора за покупка на класификационна система, като първа стъпка към новия начин за финансиране на болниците

14:49 | 09.12.11 г.
Диагностично-свързаните групи заменят клиничните пътеки от 2012 г.

Поетапното внедряване на диагностично-свързаните групи (ДСГ) и замяната на клиничните пътеки като метод на финансиране на болниците ще започне през 2012 г. Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов, цитиран от БТА.

Миналата седмица парламентът ратифицира договора за покупка на класификационна система за диагностично-свързаните групи. Същевременно експерти ще работят по адаптацията на класификационната система за ДСГ, която ще бъде закупена от Австралия.

Министърът уточни, че политическото решение за въвеждането на този метод е взето преди повече от година и ще започне веднага след придобиване правата на избраната класификационна система. Самата покупка на системата ще се извърши до края на годината, като цената засега не е ясна. 

Преди една година от здравното министерство анонсираха, че въвеждането на новия модел на диагностично-свързаните групи ще струва на държавата 3 милиона лева.

Паралелно с внедряването на класификационната система се предвижда и ежемесечна процедура по електронно уведомяване на болниците за разпределението на преминали пациенти в диагностично-свързани групи. Ще има и оценка на качеството на отчетените данни чрез изготвяне на централизиран отчет на цялостната дейност на болниците, каза министър Константинов.

Предвижда се също въвеждането на унифицирана методика за изчисляване на разходите за стационарен случай на болниците, както и на стандарти за кодиране на извършваната от тях дейност.

Според управляващите диагностично-свързаните групи имат редица предимства. Основното е, че болниците ще имат възможност да получават по-адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай.

Българският лекарски съюз обаче е против въвеждането на ДСГ. Лекарите предлагат да се запазят клиничните пътеки в болничната помощ, като много от тях да бъдат разделени на две, както и да се въведат нови. Мотивът на БЛС е, че ДСГ са финансов инструмент, а не метод за лечение и без предварителна подготовка и яснота няма как да бъдат въведени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още