IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Петков: Земеделските земи изместиха златото като инвестиционен актив

Очаквам ръст на цената на земеделските земи с 10% през 2012 г. и активизиране на вторичния пазар, заяви Борислав Петков, председател на БАСЗЗ

16:02 | 09.12.11 г. 11
<p>
	Борислав Петков, Снимка: Investor.bg</p>

Борислав Петков, Снимка: Investor.bg

Наемането на земята след 2014 г. ще е ключов момент относно получаването на субсидия. С две думи, който няма земя, няма да получава субсидии, обобщи Петков.

През 2011 г. някои от членовете на БАСЗЗ участваха на вторичния пазар и то много успешно. Смисълът на това, което правим, е да инвестираме в нещо, да добавим стойност и да го продадем на печалба, заявиха членове на сдружението.

Средната цена на земеделската земя на първичен пазар, тоест дребните парцели от по 5-10-15 дка, отново изключвайки Добруджа, е между 360 и 420 лв./дка. Нивата на рентните плащания през 2011 г. е 30-33 лв.

Рентите ще се повишават значително през 2012 и 2013 г., когато ще сме наясно с европейската политика в земеделието, смята Петков.

Когато се купува земя с цел доход от рента, тя не трябва да е с доходност от под 7,8-8,8%, като тя може да бъде постигната и след няколко години. Има възможност за достигане на 12-13% доходност на годишна база.

За 2012 г. смятаме, че пазарът ще става още по-динамичен. Ще влязат още инвеститори, факт е, че тази година забелязвате, че влязоха инвеститори, които досега никога не са инвестирали в земеделска земя, като покупката от София Франс Ауто. Колкото повече са играчите, толкова по стабилен е пазара. През 2012 г. ще има и интересен вторичен пазар, заяви Петков.

Ако се случат определени неща в държавата и започне да се изработва обща политика за земеделието, която да даде тласък на определени процеси и в земеползването и в собствеността, включително комасация, то пазарът на земя ще се повлияе в положителна посока.

Лекото намаление в субсидиите няма да се отрази на пазара, защото земеделските стопани няма да рискуват бизнеса си заради 1-2 лв., смятат от асоциацията.

Вижте данните от презентацията на Борислав Петков, включително рентите във всички области и сделките по години.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Що - годе съм съгласен с коментара ти с 3 забележки:1. Тук сравняваме всички тези негативи със златото! Според теб, то по-добра инвестиция ли е?2. Аз говоря за дългосрочна инвестиция, а за такава не е сериозно да се прогнозират цени на продукция! 3. Аз работя коренно различно нещо и те уверявам, че в нашият бизнес има същите като размер опасности, каквито има и земеделието от природата! Какво ще се случи, ако си подписал договор за продажбата на Китайска стока на цена 1 лв /тъй като доларът е бил 1,25 и като си гледал измененията му през годините си оставил аванс 10тина % /, а тя ти идва на 1,10 примерно???Това по-лесно предсказуемо ли е според теб от дъждовете? Примери такива и различни за всеки тип бизнес мога да ти давам хиляди... Навсякъде има такива пречки!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Още нещо - тъй като прибирането на реколтата става все по едно и също кратко време.. цената пада точно тогава. И тъй като много арендатори нямат складове за продукцията продават веднага на по-ниска цена, щото ако изчакат и завали става мазано. Ето тая година - цените бяха високи, и вместо да продават, задържаха в очакване на по-висока цена.. да ама цените паднаха.. и стана лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Значи така като смяташ добивите - 1. Когато е голям добива, цената е ниска, и обратното. 2. Смяташ добивите все едно ти обработваш земята, а това няма да стане, ще я дадеш някой да ти я обработва. Т.е. ще се надяваш на добра рента. Ако сключиш дългогодишен договор с арендатора пък после няма да може да продадеш изгодно когато поискаш. Т.е. ще затвориш едни пари особено при сегашните цени на земята - много пари и ще се надяваш на смешна рента. Единствено ако купи човек голям парцел 50-100 декара и нагоре поне може да се пазари и то пак всичко зависи дали има достатъчно арендатори в землището или е само един арендатора.Замята иска работа. Да стоиш и да чакаш ей така някой друг да ти я обработва - ще получиш малка доходност. Всички залагат на субсидиите - т.е. не на работата а някой ей така да даде едни пари - само че сигурен съм ще има ограничения - няма да е както сега.В земеделието всичко зависи от времето. Така, че прогнозите са много важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
И все пак този сайт е ***, а не е Синоптик.бг, та да предсказваме коя година ще е сушава и коя плодородна. Мисля си, че има и застраховки за подобни катаклизми, а и във всеки бизнес има такива условности. Същото е да се каже не купувайте акции от компании по крайбрежието, защото може да ги удари цунами? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Може обаче и да е над 800 кг, както бе миналата година например? Може би пък и цената да стане над 300 лв? Идеята ми е, че земята създава продукт, жизнено необходим на човечеството, златото - не! Даже напротив - за да го имаш, ти трябва да правиш разходи /трезор, поддръжка/, което ми се струва абсурдно. Вместо активите ти да изкарават нещо, те да ти изискват нещо. Отделно, че бях чел статия, че само 3-4% от златото е реално необходимо за нуждите на човечеството. Ако този психологически трон на златото се спука, НИКОЙ, ама НИКОЙ не би го купувал, просто защото не му трябва /отделни заводи биха купили 3-4% от него за производство на нещо/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Добивът от царевица може да е и 50 кг. при сушава година. Метереолози твърдят, че по-добре да не се сее в бъдеще у нас, ако няма напояване (което струва пари). Арендаторите това и правят. Сеят зимни култури, като пшеница и рапица и ечемик, за да хванат пролетната влага. Бъдещето на слънчогледа също е малко спорно, ако засушаванията продължат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
1. Жилища се строят, земята не!2. Средният добив да кажем на царевица е 600 - 700 кг. за декар. Цена на царевицата: около 300 лв/тон. Това прави около 200 лв/декар !!! и това е без субсидиите!!! При цена на декар 500-600 лв декар това прави годишна възвращаемост от над 30% И ТОВА Е БЕЗ СУБСИДИИТЕ!!!3. Има проблеми с ниските нива на рентите, но това би трябвало във времето да се оправя! Може би се дължи на факта, че обработвателите на земята изплащат кредити, но кой знае, може и да е от нашите си, български причини?4. За другите отрасли може и да има значение в коя страна ще инвестираш, но съгласи се, че земята е земя и в България, и в Германия и т.н. Тук няма други фактори и щом някой може да плаща за земя в много пъти повече някъде в Европа, този някой би го наприл и тук, ако му се позволи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Има логика! До десетилетие, ако разрешат добива на шистов газ, декар неотровена земя ще стува страшно много! Изхода е да се купува сега и да не се позволява отравянето и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 12 години
Същото казваха и за жилищата. Не е нормално обаче цената на един актив да е много над 10 пъти годишния наем/рента от него. Цената не може да расте неограничено, независимо от това какво може да изкараш от нея. Та след като купиш земята, някой ще трябва да я наеме и да я обработва.. само, че този някой ще си направи сметката колко пари ще изкара от нея нали? Земеделските субсидии и европейски програми.. те държат високи цените на земята. Заради това и много "инвеститори" не си правят сметка колко пари ще изкарат директно от земята. А смятат какви пари по програмите ще вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Има няколко големи разлики между златото и земята:1. Едва 3-4 % от златото са реално необходими на човечеството /т.е. биха намерили приложение/, всичко останало е спекула.2. ПРи явно растящото население на земята е нормално и нуждите от храни, дрехи и т.н. да растат, а те са продукт на почвата.3. Земята не може да се произвежда или добива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още