IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Петков: Земеделските земи изместиха златото като инвестиционен актив

Очаквам ръст на цената на земеделските земи с 10% през 2012 г. и активизиране на вторичния пазар, заяви Борислав Петков, председател на БАСЗЗ

16:02 | 09.12.11 г. 11
<p>
	Борислав Петков, Снимка: Investor.bg</p>

Борислав Петков, Снимка: Investor.bg

Земеделските земи изместиха златото като инвестиционен актив, заяви Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ), на семинар на асоциацията в гр. Хисаря.

2011 г. е годината на земеделската земя в сектора на недвижимите имоти. Има голям ръст на сделките спрямо миналата година, а в сектора има засилен интерес от нови инвеститори. Собственикът на земя вече може да е спокоен, че е оценен от пазара и във всеки един момент може да получи минимум 3 оферти в един средно голям град, смята Петков.

Земеделска земя се купува, защото тя е основният актив за производство на храни и това е актив, който не може да бъде възпроизвеждан. Основното в пазара е, че дори и по време на криза той не почувства амплитуди в цените като другите типове имоти. Имаше лек спад в броя сделки през 2009 г. и до средата на 2010 г.

През 2012 г. очаквам да се запази ръста в цената на земята от 10% годишно. В някои райони със слаба конкуренция ще има по-слаб ръст, а където се конкурират 30 купувачи и съвсем малко продавачи, може цената да ескалира, но това са локални райони, които не оказват влияние на общия пазар.

През 2011 г. само за първото полугодие имаме 124 хил. сделки, спрямо 107 хил. за 2010 г., 99 хил. сделки за 2009 г., 122 хил. за 2008 г. и 110 хил. за 2007 г. Данните са на Агенцията по вписванията. Вероятно през 2011 г. сделките ще са общо 170 хил., а декарите около 1,5 млн. Аз знам за няколко големи сделки, които ще се пренесат през 2012 г., заяви Петков.

През 2002 г. сделките са били само 36 хил.

В декари сделките през първото полугодие на 2011 г. са за 1,214 млн. дка, спрямо 1,08 млн. дка през 2010 г., 860 хил. дка през 2009 г., 1,24 млн. дка през 2008 г. и 1,06 млн. дка през 2007 г. През 2002 г. са изтъргувани само 350 хил. дка.

Средните цени според Агенцията по вписванията е била 345 лв. през 2011 г., 320 лв. през 2010 г., 300 лв. през 2009 г., 350 лв. през 2008 г.,  240 лв. през 2007 г. и едва 140 лв. през 2002 г.

Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Що - годе съм съгласен с коментара ти с 3 забележки:1. Тук сравняваме всички тези негативи със златото! Според теб, то по-добра инвестиция ли е?2. Аз говоря за дългосрочна инвестиция, а за такава не е сериозно да се прогнозират цени на продукция! 3. Аз работя коренно различно нещо и те уверявам, че в нашият бизнес има същите като размер опасности, каквито има и земеделието от природата! Какво ще се случи, ако си подписал договор за продажбата на Китайска стока на цена 1 лв /тъй като доларът е бил 1,25 и като си гледал измененията му през годините си оставил аванс 10тина % /, а тя ти идва на 1,10 примерно???Това по-лесно предсказуемо ли е според теб от дъждовете? Примери такива и различни за всеки тип бизнес мога да ти давам хиляди... Навсякъде има такива пречки!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Още нещо - тъй като прибирането на реколтата става все по едно и също кратко време.. цената пада точно тогава. И тъй като много арендатори нямат складове за продукцията продават веднага на по-ниска цена, щото ако изчакат и завали става мазано. Ето тая година - цените бяха високи, и вместо да продават, задържаха в очакване на по-висока цена.. да ама цените паднаха.. и стана лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Значи така като смяташ добивите - 1. Когато е голям добива, цената е ниска, и обратното. 2. Смяташ добивите все едно ти обработваш земята, а това няма да стане, ще я дадеш някой да ти я обработва. Т.е. ще се надяваш на добра рента. Ако сключиш дългогодишен договор с арендатора пък после няма да може да продадеш изгодно когато поискаш. Т.е. ще затвориш едни пари особено при сегашните цени на земята - много пари и ще се надяваш на смешна рента. Единствено ако купи човек голям парцел 50-100 декара и нагоре поне може да се пазари и то пак всичко зависи дали има достатъчно арендатори в землището или е само един арендатора.Замята иска работа. Да стоиш и да чакаш ей така някой друг да ти я обработва - ще получиш малка доходност. Всички залагат на субсидиите - т.е. не на работата а някой ей така да даде едни пари - само че сигурен съм ще има ограничения - няма да е както сега.В земеделието всичко зависи от времето. Така, че прогнозите са много важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
И все пак този сайт е ***, а не е Синоптик.бг, та да предсказваме коя година ще е сушава и коя плодородна. Мисля си, че има и застраховки за подобни катаклизми, а и във всеки бизнес има такива условности. Същото е да се каже не купувайте акции от компании по крайбрежието, защото може да ги удари цунами? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Може обаче и да е над 800 кг, както бе миналата година например? Може би пък и цената да стане над 300 лв? Идеята ми е, че земята създава продукт, жизнено необходим на човечеството, златото - не! Даже напротив - за да го имаш, ти трябва да правиш разходи /трезор, поддръжка/, което ми се струва абсурдно. Вместо активите ти да изкарават нещо, те да ти изискват нещо. Отделно, че бях чел статия, че само 3-4% от златото е реално необходимо за нуждите на човечеството. Ако този психологически трон на златото се спука, НИКОЙ, ама НИКОЙ не би го купувал, просто защото не му трябва /отделни заводи биха купили 3-4% от него за производство на нещо/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Добивът от царевица може да е и 50 кг. при сушава година. Метереолози твърдят, че по-добре да не се сее в бъдеще у нас, ако няма напояване (което струва пари). Арендаторите това и правят. Сеят зимни култури, като пшеница и рапица и ечемик, за да хванат пролетната влага. Бъдещето на слънчогледа също е малко спорно, ако засушаванията продължат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
1. Жилища се строят, земята не!2. Средният добив да кажем на царевица е 600 - 700 кг. за декар. Цена на царевицата: около 300 лв/тон. Това прави около 200 лв/декар !!! и това е без субсидиите!!! При цена на декар 500-600 лв декар това прави годишна възвращаемост от над 30% И ТОВА Е БЕЗ СУБСИДИИТЕ!!!3. Има проблеми с ниските нива на рентите, но това би трябвало във времето да се оправя! Може би се дължи на факта, че обработвателите на земята изплащат кредити, но кой знае, може и да е от нашите си, български причини?4. За другите отрасли може и да има значение в коя страна ще инвестираш, но съгласи се, че земята е земя и в България, и в Германия и т.н. Тук няма други фактори и щом някой може да плаща за земя в много пъти повече някъде в Европа, този някой би го наприл и тук, ако му се позволи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Има логика! До десетилетие, ако разрешат добива на шистов газ, декар неотровена земя ще стува страшно много! Изхода е да се купува сега и да не се позволява отравянето и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 12 години
Същото казваха и за жилищата. Не е нормално обаче цената на един актив да е много над 10 пъти годишния наем/рента от него. Цената не може да расте неограничено, независимо от това какво може да изкараш от нея. Та след като купиш земята, някой ще трябва да я наеме и да я обработва.. само, че този някой ще си направи сметката колко пари ще изкара от нея нали? Земеделските субсидии и европейски програми.. те държат високи цените на земята. Заради това и много "инвеститори" не си правят сметка колко пари ще изкарат директно от земята. А смятат какви пари по програмите ще вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Има няколко големи разлики между златото и земята:1. Едва 3-4 % от златото са реално необходими на човечеството /т.е. биха намерили приложение/, всичко останало е спекула.2. ПРи явно растящото население на земята е нормално и нуждите от храни, дрехи и т.н. да растат, а те са продукт на почвата.3. Земята не може да се произвежда или добива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още